Усі забуті, все забуто

01.11.2007
Усі забуті, все забуто

Дні пам’яті у Куропатах. (Фото з газети «Наша Ніва».)

У ніч із 29 на 30 жовтня 1937 року в Мінську, у внутрішній тюрмі НКВС (вона існує й зараз і називається «американкою») було розстріляно цвіт білоруської інтелігенції. За 70 років історики та громадські активісти провели жалобні заходи на місцях цієї та інших масових страт. До участі у Дні пам’яті жертв сталінських репресій не приєдналися ні влада, ні опозиційні партії з коаліції Об’єднаних демократичних сил.

 

Навесні було створено оргкомітет для вшанування жертв сталінізму, який об’єднав учених, істориків, журналістів, котрі роками досліджують тему масових репресій у Білорусі в сталінські часи. Було вирішено щомісяця 29 числа проводити символічні акції пам’яті в Куропатах (це перша місцевість, де було виявлено останки розстріляних енкаведистами білорусів), а весь 2007 рік оголошено Роком пам’яті. Кульмінацією Року мало стати 29 жовтня — день, який історики вважають піком сталінських репресій.

Утім влада, запрошена до участі в жалобній акції, або відбувалася відмовками, або бюрократичними відписками. Та найбільше здивування викликала в оргкомітету Року пам’яті демократична опозиція, лідери якої не поспішили взяти участь у жалобних заходах у Куропатах і Мінську. «Ми відіслали запрошення до політради Об’єднаних демократичних сил, проте отримали дивну відповідь: це не найважливіший захід для наших демократів, вони готуються до Соціального маршу (акція, яка пройде цієї суботи в Мінську». — Ред.), — обурюється співголова оргкомітету Днів пам’яті, історик Ігор Кузнєцов. При цьому він наголошує, що у політиків оргкомітет не просив жодної фінансової чи організаційної підтримки.

Лідер Об’єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько пояснює, що політрада коаліції збирається раз на три місяці, а тому й запит оргкомітету Днів пам’яті не розглядала, залишивши рішення щодо участі в акції за кожною окремою партією. Відтак єдиним з хоч якось помітних опозиційних політиків на скорботних заходах був Павел Северінець, екс–голова «Молодого фронту», а нині провідник християнських демократів. Він вважає поведінку своїх старших колег незрозумілою. «Для білоруських політиків дуже важливо усвідомити те, що відбувалося 70 років тому. Без розуміння аморальності й трагічності всіх тих подій ми не дійдемо до мети, задекларованої демократичними силами Білорусі», — розмірковує Северінець.

Говорити про цілковиту байдужість демократів до проблеми сталінських репресій було б неправильно. Скажімо, напередодні Днів пам’яті, 28 жовтня, у столиці близько тисячі осіб вийшли на демонстрацію, приурочену до Дзядів — це День пам’яті предків, за народним календарем. Ця акція — марш на свято Дзядів та до меморіалу в Куропатах — стала традицією, з її проведенням уперше в 1988 році пов’язують зародження білоруської демократії. Тоді заспівувачем став лідер БНФ Зенон Позняк, а на вулиці Мінська вийшло понад 20 тисяч громадян. Однак з року в рік до участі в жалобній ході приєднується все менше людей.

Внесок у те, щоб суспільство менше уваги приділяло подібним акціям, поза сумнівом, зробила й офіційна влада. Згаданий вже Ігор Кузнєцов вважає, що нині у ЗМІ тема сталінських репресій стала ледь не табуйованою. «Після обрання Олександра Лукашенка президентом ця тема поволі стала зникати з офіційного дискурсу, — робить висновок історик. — І знаходить відображення тільки на шпальтах незалежних видань, тираж яких вкрай незначний».

Влада не лише не пропагує правду про жахи 70–річної давнини, а й наполегливо пробує переписати історію, змінити ставлення білорусів до масових репресій епохи сталінізму. Так, кілька років тому офіційне ТБ продемонструвало сюжет, в якому стверджувалося, що в урочищі Куропати покояться останки не розстріляних енкаведистами, а тих, кого розстріляли німці в часи війни. Однак докази, що це жертви саме сталінських репресій, виявилися настільки переконливими, що влада обрала іншу тактику. «Тепер у школах на уроках історії дітям пояснюють, що репресії — нормальна практика захисту держави від зовнішніх небезпек та внутрішніх ворогів», — констатує пан Кузнєцов. Отже, більшість білорусів погано уявляє, що їхня нація пережила у 30–х роках.

Олексій МІНЧОНОК
  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>