НОВИНИ ПЛЮС

30.10.2007

Амбасада США в Баку відчула небезпеку

Амбасада США в Азербайджані вчора згорнула роботу, заявивши, що це зроблено з міркувань безпеки. Що саме зараз загрожує американським дипломатам і від кого походить небезпека — не повідомляється. Згорнуто діяльність консульського відділу — він припинив видавати візи, також амбасада не приймала в той день відвідувачів, інформує агенція «Інтерфакс». Як довго посольство працюватиме в такому режимі, не повідомляється. Сайт «Day.Az» уточнює, що без будь–яких пояснень перевело роботу в такий самий режим посольство Великої Британії у Баку. Водночас у МВС, МЗС та Міністерстві національної безпеки Азербайджану вчора вранці відповідали на запити журналістів, що жодних повідомлень про загрозу амбасадам США та Великої Британії їм не надходило.

Справу Щекочихіна дорозслідують

У Росії поновлено розслідування справи про загибель відомого журналіста та громадського діяча Юрія Щекочихіна, котрий 3 липня 2003 року помер у лікарні Москви за дивних обставин. Колеги переконані: правдолюбця отруїли спецслужби. «Його вбили кадебісти, пов’язані з однією фірмою, що торгує меблями та зброєю», — заявляв тоді відомий журналіст і письменник, друг Щекочихіна Едуард Успенський.

Зірка Юрія Щекочихіна запалала ще в часи горбачовської «перестройки». Останні роки життя він працював у «Новой газєтє» (до слова, у цьому виданні працювала і вбита минулої осені Анна Політковська), був депутатом Держдуми від партії «Яблоко», видавав серію журналістських розслідувань про кремлівську мафію.

Наразі, за чотири з лишком роки після смерті Щекочихіна, «Новая газєта» отримала письмове повідомлення зі слідчого комітету про проведення додаткової експертизи у справі загибелі журналіста.

25 жертв вибуху в Іраку

Учора вранці в іракському містечку Баакуба, що на північному заході від столиці — Багдада, — відбувся черговий теракт, жертвами якого стали 25 осіб. Терорист–смертник використав не автомобіль, як зазвичай діють самовбивці–ісламісти, а велосипед, повідомляє «Франс пресс». Він детонував вибухівку, прикріплену до пояса, проїжджаючи повз місцевий відділок поліції. Отож більшість загиблих — саме поліцейські. Щонайменше ще 20 осіб отримали поранення, серед них і жінка з маленькою дитиною.

Жодне з активних терористичних угруповань не взяло на себе відповідальність за цю акцію. Водночас спостерігачі відзначають, що провінція Діяла, адміністративним центром якої є Баакуба, — один із найнебезпечніших регіонів у Іраку, тут постійно виникають сутички між «Аль–Каїдою» та міжнародними вояками.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>