Більше — шоу, менше — спорт

30.10.2007
Більше — шоу, менше — спорт

Чемпіонські м’язи з Барбадосу — Чарльз Даррем.

Фестиваль «Золота Лілія» став уже традиційним явищем нашого навколоспортивного життя — олімпійська чемпіонка Атланти–1996 зі спортивної гімнастики Лілія Подкопаєва проводить цей захід сьомий рік поспіль. Щоправда, фестиваль почав трохи відходити від спортивної складової й перетворюватися на шоу. Крім того, до інших міст країни «Золота Лілія» так і не доїхала, хоча збирається вже не перший рік. Власне, й ідея фестивалю зазнала помітних змін. Якщо раніше Подкопаєва говорила про стимулювання молодого покоління до занять спортом, то тепер кидає в маси гасла «про можливість стати Майстром, а не загубити своє життя в аутсайдерах». Буклет, складений до фестивалю, рясніє інформацією про вартість різноманітних шоу та заробітки закордонних зірок. Виходить, що Лілія зі своїм чоловіком та соратником, бізнесменом Тимофієм Нагорним виставляють на перше місце гроші, а не вічні людські цінності й здоровий спосіб життя…

Хай там як, а минулої суботи в столичному Палаці спорту знову яблуку ніде було впасти. Понад сім тисяч глядачів заповнили трибуни, партер і навіть проходи! Журналісти ледь не залишилися без місць, бо організатори видали їм тільки акредитації, не забезпечивши квитками. Довелося знаходити сидячі місця власними силами. Не вельми гречно — адже велику популярність Подкопаєвій та її шоу забезпечує саме добра «розкрутка» у мас–медіа.

Приваблює «Золота Лілія» передусім чималою кількістю зірок, на яких валом валить наш народ. І нехай подружка організаторки Ані Лорак співає під фонограму, люди все одно їй аплодуватимуть.

Саме дійство знову виглядало як поєднання мистецьких номерів (балету, танцю, цирку) і, меншою мірою, спорту. Захоплювали глядачів ансамблі з Донбасу й Грузії, танцюристи з Кенії та Бразилії, виконавці брейк–дансу з Кореї, чемпіон світу з бодібилдінгу Чарльз Даррем із Барбадосу, олімпійська чемпіонка з художньої гімнастики Юлія Барсукова, своєрідна збірна світу з акробатики, найгнучкіша дитина планети Олексій Голобородько з Росії, еквілібристи з Китаю й дует із відомого американського цирку «Дю Солей». Олімпійський чемпіон зі спортивної гімнастики Олексій Нємов готувався показати нев’янучу майстерність, однак ледь не травмувався, коли встановлена для нього поперечина просто під час виконання вправи завалилася. Атлет лише дивом не постраждав — виручила чудова координація.

Сама Лілія виступила вже не в ролі гімнастки, як минулого разу, а в танцях, показавши на пару з Кирилом Хитровим — своїм новим партнером з відомої телепередачі — номер «Містер і місіс Сміт».

На відміну від попередніх років, коли дійство тривало по три з половиною години, цього разу організатори обмежилися лише двома. Можливо, через те що того ж вечора Подкопаєва виступала вже в іншому шоу — черговій серії «зіркових танців».