Те, що воду з наших кранів краще не пити ні сирою, ні навіть кип'яченою, вже зрозуміло багатьом. Біда водопровідної води в тому, що вона хлорована. Вбиваючи мікрофлору та шкідливу органіку — збудників тифу, холери тощо, хлор сам по собі стає ворогом нашого організму. І не так хлор, як сполуки, які утворюються, коли він поєднується із залізом водопровідних труб, органікою самої води, при кип’ятінні. Лікарі підозрюють, що хлорорганічні сполуки стають причиною близько тридцяти відсотків ракових захворювань кишечника та сечостатевої системи. Отож і виходить, що якщо на сімдесят відсотків наш організм складається з води, то й здоров’я на стільки ж залежить від того, яку воду ми вживаємо.
Оскільки способу обходитись без води поки що не винайшли, а навпаки, для нормального функціонування системи кровообігу рекомендують випивати щонайменше два літри рідини в день, і бажано якісної, то проблему питної та води для приготування їжі вирішуємо по-різному — ставимо фільтри на крани, купуємо настільні фільтри, збагачуємо воду сріблом та кремнієм, робимо запаси мінеральної води. Якщо ви вибрали останній варіант, то, мабуть, переконані у цілющості та якості бутильованої води. Проте не всяку мінеральну воду можна споживати цілий рік і сім днів на тиждень.
Головний показник для мінералки, що обов'язково виробники зазначають на етикетці, — її мінералізація, тобто кількість солей на літр. Залежно від цього мінеральні води діляться на столові, лікувально-столові та лікувальні. Колись лікувально-столові та лікувальні води продавали тільки в аптеках. Їх призначали лікарі — пити, скажімо, протягом 24 днів з певною температурою і в певних дозах. Тепер ніхто не звертає уваги на мінералізацію. Популярні в народі «Миргородська», «Лужанська», «Поляна Квасова» — саме лікувальні та столово-лікувальні високомінералізовані води, де від 2,5 і більше грамів солей на літр. Якщо ви питимете їх весь час, ризикуєте отримати відкладення солей на кістках і суглобах, а це може призвести до остеохондрозу, остеопорозу, інших захворювань.
Особливості питної води та її вплив на здоров’я людей протягом багатьох років досліджують в експериментальній лабораторії, яка проводить всебічний аналіз всіх нових речовин і рідин, що надходять або планують випускатися на пивзаводі «Оболонь». Ці дослідження підтверджені в науково-дослідних інститутах. Тому начальник лабораторії, за спецiальнiстю інженер-технолог Надія Фролова переконана, що українці, дбаючи про своє здоров'я, мають поступово перейти на вживання мінеральної столової та просто питної води. Іншого виходу немає — хлорована вода для пиття не рекомендується. Європейці, наприклад, випивають більше 200 літрів бутильованої води на душу щороку, з них близько 100 літрів — негазованої. Це означає, що воду з крана вони практично не вживають і, приїжджаючи в гості до нашої країни, найперше біжать до магазину по питну воду. Та на відміну від наших співвітчизників іноземці ніколи не питимуть мінералки з високим вмістом солей.
У нас же можна спостерігати зовсім іншу картину, коли в супермаркеті українці купують упаковками ту ж «Поляну», рівень мінералізації якої від 6,5 і більше грамів на літр, а це означає, що її не можна споживати як просту воду, в будь-яких кількостях і протягом довгого часу.
За словами Надії Володимирівни, для вживання щодня підходить та вода, де мінералізація, тобто вміст солей, менше 1 грама на літр. Вона називається столовою саме тому, що її можна пити у великих кількостях без призначення лікаря, як просту воду.
В числі столових мінеральних вод — «Оболонська», «Оболонська-2» та «Оболонська-3». Оболонські води виходять з-під землі настільки чистими, що навіть не потребують очистки, крім видалення механічних домішок — часток піску та глини. Всі свердловини знаходяться в зоні суворої санітарної охорони, щоб вона була чистою і надалі. Вони слабо мінералізовані — 0,3-0,8 грама солей на літр, тобто їх можна пити всією сім’єю без обмежень у часі й кількості. «Оболонська» добувається зі свердловини юрського горизонту глибиною 298 метрів, що розташована на території заводу «Оболонь». «Оболонська-2» та «Оболонська-3» — теж артезіанська вода, з екологічно чистої місцевості, в Красилові на Хмельниччині. Близькість до гірського масиву Товтр забезпечує її ще й кремнієм, який дарує красу і здоров'я волоссю, нігтям, очам, виводить радіонукліди i прискорює обмін речовин. До столових вод також відноситься «Моршинська», «Софія Київська», «Царичанська».
Якщо високомінералізована мінеральна вода може зашкодити, то, може, пити взагалі дистильовану або знесолену воду? Е ні. Хіміки кажуть, що у дистильованій воді немає багатьох мiкроелементiв, через деякий час ці такі необхідні сполуки вона почне вимивати з вашого організму, і ви, знову ж таки, матимете проблеми зі здоров'ям.
Безумовно одне: якщо вже купувати мінеральну воду, яка сьогодні стала дуже популярною серед населення, то краще від великих і вiдомих підприємств. Сьогодні маркетологи тієї ж «Оболоні» зазначають, що тільки 45—47 відсотків мінеральної води на ринку — від відомих виробників, які гарантовано перевіряються багатьма державними організаціями нагляду та мають свою службу контролю за якістю. Решта води розливається невідомо де і невідомо як.
Існує і проблема підробки продукції відомих заводів. Єдиний спосіб не купити фальсифікат — знати справжню якість улюбленої води.
У жителів столиці є на вибір ще й бюветна вода. Це вода із свердловин глибиною близько ста метрів, вона набагато краща за водопровідну. Але пам'ятайте, що зберігати її можна не більше доби або двох. Піднята з-під землі вода, контактуючи з повітрям, починає швидко окислюватися і втрачати корисні якості. Ще радимо щоразу приносити новий або ретельно вимитий посуд, щоб невидимі рештки «старої» води, яку набирали, скажімо, позавчора, не забруднювали «нову» воду.
Вода в столиці відповідає санітарним вимогам. Та тільки пити все ж краще не воду з крана, а мінеральну столову або питну бутильовану. Якщо ви затялися перевірити якість водопровідної води у власному помешканні, можете зробити це в найближчій районній санстанції. Для такого аналізу вам потрібно буде взяти так звану середню пробу води. Приміром, якщо ви зранку першим на під'їзд відкриєте кран, вода, що поллється, буде застояною. Отож треба перечекати 15—30 хвилин, нехай протече. Тоді візьміть скляний посуд, сполосніть — вилийте, сполосніть — вилийте. Після того наберіть води з крана під саме горло, щоб під кришкою не було кисню і, відповідно, вода не окислювалась. І не пізніше ніж за 2—3 години вода має потрапити до санстанції на аналіз.
Хай вам навіть скажуть, що у вашій воді все в нормі, все ж пам’ятайте, що ваше здоров’я залежить значною мірою від того, з якої рідини ви щодня готуєте собі чай. Переконаємося, як завше, що занапащує людей не пиво...