НОВИНИ ПЛЮС

13.10.2007

БЮТ застерігає від зриву

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко заявляє, що Партія регіонів розробила щонайменше чотири сценарії дестабілізації ситуації для унеможливлення створення демократичної коаліції. Перший — блокування «регіоналами» рішення про результати виборів через свою більшість у ЦВК. «Ми встановимо результати виборів через суд», — запевнила Тимошенко. Другий — спроба Партії регіонів відмовитись від депутатських мандатів і не складати присягу. Третій — купівля депутатів, щоб вони не голосували за кандидатуру Тимошенко на посаду Прем’єр–міністра. Четвертий — написання заяви від імені простих людей до Генпрокуратури, СБУ та Президента про те, ніби БЮТ пропонував по 50 гривень за кожен голос, відданий за них на виборах.

Президент звернеться до парламенту

«Президент завершує підготовку над своїм посланням, яке планується проголосити, як тільки буде така можливість, у новообраній Верховній Раді», — повідомив на брифінгу перший заступник голови СП Олександр Шлапак. Послання складатиметься із трьох частин: «Відповідальна влада», «Конкурентна економіка», «Гуманітарний простір».

Нагадаємо, за Конституцією, глава держави щорічно зобов’язаний виступати із посланням до парламенту. Цього року Віктор Ющенко не міг цього зробити через розпуск ВР.

Соціалісти не вгамовуються

Член Соціалістичної партії Іван Бокий звернувся до Вищого адміністративного суду з вимогою визнати незаконними дії Центральної виборчої комісії при розгляді та прийнятті протоколів 225 окружних виборчих комісій. Він просить визнати протоколи недійсними і такими, що суперечать закону про вибори. Бокий стверджує, що на виборах були створені передумови «для використання 3 323 763 громадянами України, які виїхали за кордон, права проголосувати як в Україні, так і за кордоном». Бокий клопоче заборонити ЦВК «оголошення та публікацію результатів виборів до перерахунку голосів на підставі уточнених списків виборців згідно з наданими МВС списками громадян, що перебували за кордоном під час проведення голосування».

Хвороба Цушка

Генпрокуратура ще не прийняла жодного процесуального рішення щодо подальшої долі заяви про отруєння міністра внутрішніх справ Василя Цушка. Міністр хворіє, відтак його неможливо опитати за тими фактами, які він виклав у заяві на адресу відомства, повідомила прес–служба ГПУ.

Інфляція–2007

Уряд погоджується із прогнозом секретаріату Президента щодо показника інфляції за підсумками 2007 року — близько 12% (від 11,8 до 12). Про це на вчорашній прес–конференції повідомив міністр економіки Анатолій Кінах. Остаточне рішення щодо зміни прогнозованих макроекономічних показників на поточний рік Кабмін Януковича планує прийняти до 20 жовтня, після ретельного аналізу ситуації, зазначив глава Мінекономіки.

Нагадаємо, що попередньо уряд прогнозував значно нижчий показник річної інфляції — 7,5%, який використовувався при розрахунку держбюджету на поточний рік.