Дільничний детектив

04.10.2007

Поствиборчий детектив із елементами політично­кримінального шоу запропонували донеччанам головні учасники перипетій навколо підрахунку голосів на 36й виборчій дільниці округу №40 в Донецьку. Опоненти не втомлюються звинувачувати один одного у фальсифікаціях, провокаціях, інсинуаціях...

Лідер міської організації БЮТ Володимир Каплієнко вже подав заяву про визнання виборів на згаданій дільниці недійсними. Підставою для цього стали «зайві» бюлетені, що невідомо як потрапили до вже перерахованих бюлетенів із дільниці №36. Водночас обласний осередок Партії регіонів розповсюдив спеціальну заяву про навмисну спробу «тимошенківців» вкупі зі спостерігачами з Грузії перерахувати голоси на користь БЮТ і цим самим зменшити «ужинок» їхньої партії («регіонали» в Донецьку набрали 76 відсотків голосів, БЮТ — 4). «Регіони» запевняють, що зіпсовані бюлетені з’явилися в результаті «роботи», проведеної в день голосування секретарем дільничної комісії (представником «НУНС»), і це нібито й дало грузинським спостерігачам, яких на дільницю з’їхалося близько сорока, вимагати підрахунку голосів або визнання виборів недійсними. Внаслідок цього засідання комісії розтяглося на 30 годин, протягом яких грузини вели пильне спостереження за діями членів ДВК. Навіть у туалет водили їх тільки «під особистим конвоєм», скаржаться «регіонали».

А поки переможці виборчих перегонів з’ясовували стосунки, з’явилася версія, що «крайніми» в плутанині з підрахунком бюлетенів стали невдахи недільного голосування – соціалісти (в обласному центрі вони зібрали всього лише один відсоток голосів). Мовляв, затягування підрахунку для того й відбувалося, аби «протягти» Соцпартію до парламенту, «поділившись» із нею голосами. Саме на тлі таких підозр публічні заяви про погрози і фізичну наругу над його майном зробив голова 36ї дільничної комісії Джасур Лутфуллаєв, який є представником СПУ.

Про це Лутфуллаєв в усній формі заявив начальнику Будьонівського райвідділу, і згодом у відділі зв’язків із громадськістю обласного управління міліції підтвердили, що відповідну заяву зареєстровано. За словами голови ДВК, проблеми в нього з’явилися відразу ж після завершення голосування. Спершу невідомі розбили скло в легковику Лутфуллаєва, а затим дві іномарки заблокували його на дорозі і четверо невідомих мали з ним непросту розмову. Власне, молодики тільки порадили голові комісії, аби уникнути проблем у бізнесі та сімейному житті, робити те, що вони попросять «уже завтра вранці».

Потерпілий спершу мав намір взагалі не виходити з дому, та потім все ж поїхав на засідання окружної комісії, звідки внаслідок стресового стану його забрала «швидка допомога». Хто були ті невідомі і що ж саме радили робити, поки залишається таємницею. Хоча Джасур Лутфуллаєв пообіцяв про це розповісти додатково вже на зустрічі з журналістами в Києві.