«Україна повинна бути єдина»,

04.10.2007
«Україна повинна бути єдина»,

Заява Віктора Ющенка на ґанку секретаріату Президента попервах була потрактована неоднозначно. (Фото Микола ЛАЗАРЕНКА.)

Учора, коли вже можна було підбити попередні підсумки дострокових виборів до Верховної Ради, Президент виступив із заявою щодо створення нової парламентської коаліції.

Висловивши переконання в тому, що «на цих виборах перемогла демократія. Перемогла, власне кажучи, вся Україна», Віктор Ющенко наголосив: «Ми не маємо права марнувати сьогодні жодної години. Я очікую від лідерів Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошенко, Блоку «Наша Україна — Народна самооборона», Блоку Литвина політичної мудрості і кроків до консолідації країни навколо національних пріоритетів».

Президент висловив своє бачення головних завдань коаліції, яка буде сформована «найближчим часом», та уряду. На думку глави держави, передусім потрібно зробити такі кроки: «Прийняти економічну програму розвитку країни, через винятково ринкові механізми зупинити зростання цін і вирівняти, оптимізувати доходи громадян (...). Скасувати депутатську недоторканність і привілеї. Розробити і схвалити Державний бюджет на 2008 рік із повним урахуванням соціальних ініціатив Президента. (...) Схвалити пакет антикорупційних законів і створити національне антикорупційне бюро. (...) Забезпечити енергетичну безпеку країни».

Також Ющенко нагадав про важливість реформування Конституції, адже саме політреформа–2004 стала «детонатором політичної кризи».

«За останні два дні я провів усі відповідні політичні консультації із політичними переможцями і сьогодні даю доручення Партії регіонів, БЮТ, «НУНС» разом з іншими переможцями парламентських виборів в Україні розпочати попередні політичні консультації щодо формування більшості в українському парламенті і формування уряду, — сказав Президент. — Хотів би особливо підкреслити, що протягом останніх півтора року три політичні сили — Партія регіонів, БЮТ і «Наша Україна» — отримали біля 80% загальної підтримки виборців. Це говорить про виключну відповідальність цих трьох політичних сил за стабілізацію політичної ситуації, перш за все, в українському парламенті, основ формування парламентської більшості, а на її базі і уряду, і принципів відносин між владою і опозицією».

На думку Президента, істинну політичну стабільність ми можемо отримати від політичного порозуміння саме Партії регіонів, БЮТ і «Нашої України». Тому, наголосив Ющенко, ці сили «повинні розпочати політичні переговори, в рамках яких виробити основи формування більшості в українському парламенті, уряду і відносин між тими політичними силами, які будуть представляти владу і опозицію».

За словами Президента, він «готовий виступити гарантом реалізації тих домовленостей, які будуть досягнуті в рамках проведення попередніх переговорів між учасниками формування парламентської більшості та опозиції». «Я переконаний, що сьогодні є прекрасна нагода на базі тих політичних результатів виборів, які були досягнуті в рамках дострокових парламентських виборів, переглянути помилки минулого і сформувати істинний діалог між ключовими політичними гравцями і запропонувати усталену модель політичної стабільності. Я переслідую одну мету: з виборів Україна повинна вийти єдина», — заявив Віктор Ющенко і закликав лідерів усіх сил, які пройшли до ВР, «не керуватися персональними інтересами, а консолідувати взаємодію ключових політичних гравців українського парламенту навколо національних пріоритетів».

Того ж дня Президент відлетів із робочим візитом до Німеччини.

 

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Після виступу Президента Блок Тимошенко розповсюдив заяву, в якій наголошує, що «співпраця та партнерство між демократичними силами, з одного боку, та Партією регіонів, з іншого, може розвиватися тільки в одному напрямі — надання парламентській опозиції (Партії регіонів) усіх необхідних прав та компетенцій для контролю за діями влади». «Ми чесні перед людьми як до виборів, так і після них, і саме тому сьогодні ще раз запевняємо, що у випадку створення коаліції між «Нашою Україною» та Партією регіонів наша політична сила залишиться в опозиції», — наголошується в заяві.

А заступник керівника виборчого штабу «НУНС» Микола Оніщук заявив , що заклик Президента до лідерів політичних сил почати переговори зі створення коаліції не означає можливості створення в парламенті широкої коаліції.