Засіб політики — без кольору, запаху і смаку

04.10.2007
Засіб політики — без кольору, запаху і смаку

Не встигла українська ЦВК оприлюднити не зовсім вигідні Москві результати парламентських виборів, як із Білокам’яної надійшло «привітання»: «Газпром» раптом виявив, що наші трейдери винні йому 1,3 мільярда доларів. І, як це водиться, пригрозив: не розрахуєтеся — перекриємо трубу! Мовляв, на носі не лише створення урядової коаліції, а й зимові холоди. Тому думайте, панове українці, що є головним для вас у цьому житті. Причому свою заяву російський постачальник газу, до речі, розіслав західноєвропейським споживачам.

 

Беру вогонь на себе

Борг, який звалився на наші голови невідомо звідки, насамперед сильно вдарив по уряду Віктора Януковича, адже солідна сума нестачі з’явилася саме за його керівництва. Першою із українських політиків проблему прокоментувала один із лідерів опозиції Юлія Тимошенко, що має всі шанси стати наступним Прем’єр­міністром. Мовляв, заява «Газпрому» свідчить лише про одне: уряд Януковича систематично розкрадав кошти. «Я хочу, щоби члени уряду відповіли перед усім суспільством, хто дозволив їм забрати гроші з «Нафтогазу» і створити такий борг перед Росією», — заявила вона на своїй пресконференції.

Наступного ранку десятки журналістів чекали в урядовому будинку «паливного» віцепрем’єра Андрія Клюєва та міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Але на урядове засідання прийшов тільки перший заступник міністра Вадим Чупрун — пан Бойко напередодні ввечері терміново відлетів до Москви. «Заборгованість за газ не є державним боргом України», — оптимістично заявив пан Чупрун перед тим, як надійно сховався за масивними дверима кімнати відпочинку. Не зумів пан Чупрун точно відповісти, які саме вітчизняні компанії працювали з такими «мінусами». «Ну, так, так...» — повторював він назви фірм, які йому називали журналісти, інтригуючи далі, — але є й інші».

— А які повноваження отримав Юрій Бойко, вирушаючи до Москви? — запитали в заступника міністра.

— До чого тут Бойко?! — щиро здивувався той. — Юрій Анатолійович поїхав домовлятися про транзит нафти.

Сам Прем’єр, утім, рішуче спростував заяву свого підлеглого Вадима Чупруна і, навпаки, згустив хмари до максимуму: «Я вчора дав йому (Юрію Бойку. — Авт.) доручення негайно виїхати до Москви у «Газпром», провести попередні перемовини. Найближчим часом ми порадимося з Президентом, я поїду працювати над цим питанням. Питання дуже складне».

І свого ні цента не віддамо!

Ці слова Віктора Януковича пролунали врозріз із заявою заступника секретаря РНБО України Юрія Продана, який заявив — Рада нацбезпеки навіть не уявляє собі, про які борги йдеться. Натомість, компанія «УкрГазЕнерго» підтвердила факт боргу перед іншим учасником ринку — «РосУкрЕнерго» за постачання природного газу і заявила, що активно працює над його погашенням. Питання «хто, кому і скільки винен?» таким чином надійно заховалося в імлі непрозорості газових схем.

«Газпром», на словах відхрестившись від бажання впливати на політичну ситуацію в Україні, навіть зробив півкроку назад — мовляв, ми не встановлювали дату скорочення постачання газу. «Продовжуємо переговори з Україною на рівні компаній і сподіваємося розв’язати цю проблему», — запевнив виконавчий директор дочірнього підприємства газової монополії «Газпром експорт» Ілля Кочеврін.

«Ми не заборгували жодного цента. З урахуванням того, що я представляю нині уряд, у держави жодних боргів перед «Газпромом» немає», — не відступав від свого перший віцепрем’єр Микола Азаров, додавши, що у підземних газосховищах нашої країни знаходяться 32 мільярди кубів газу, який дозволить нам без проблем перезимувати.

А держава Україна тим часом устами заступника паливного міністра намагалася вберегти свій імідж надійного транзитера газу. «Забезпечуємо транзит газу до Європи у повному обсязі, а уряд узяв заяви «Газпрому» під особистий контроль», — заявив Вадим Чупрун. Втім, ці слова прозвучали надто непереконливо.

«Ми знайдемо такі елементи співпраці з Росією, щоби жодних відімкнень газу не було», — заявила лідер БЮТ Юлія Тимошенко напередодні створення нової урядової коаліції, посилаючи тим самим прозорий месидж росіянам. Проблему українського боргу помітили і в Європі. «Російський концерн міг би оприлюднити свої вимоги про повернення боргу в 1,3 млрд. доларів (637 млн. фунтів, 918 млн. євро) за тиждень­другий до виборів або після них, — написала впливова британська ділова газета «Файненшл Таймс». — Але заява пішла негайно після того, як виявилося, що Віктор Янукович, дружній Росії прем’єр­міністр, може зіштовхнутися з поразкою на виборах, і йому доведеться поступитися місцем Юлії Тимошенко — опозиційному лідеру, яка не раз виступала проти темних схем, що супроводжують російсько­українську газову торгівлю». Для України ці проблеми можуть бути дуже корисними, вважають англійці, оскільки змусять цю країну задуматися про консолідацію країн­покупців газу.

Із спеціальною заявою виступила також Єврокомісія. Вона закликала і «Газпром», і український уряд якнайшвидше розв’язати проблему боргу і постачань газу.

 

НАВЗДОГІН

Коли цей матеріал уже був готовий до друку, надійшла інформація з Москви — віцепрем’єр Росії Дмитро Медведєв та український міністр палива та енергетики Юрій Бойко домовилися: Україна візьме під контроль власних суб’єктів господарювання і забезпечить їх домовленості з «Газпромом». Бойко запевнив, що до 1 листопада українські трейдери закриють борг перед росіянами.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>