«Срібна акція» БЛ

03.10.2007

За умов суто «помаранчевої» більшості акція Блоку Литвина не буде «золотою», а сам Литвин не виторгує за своє долучення до більшості посаду спікера. Однак приєднання до якоїсь зі сторін Блоку Литвина, без сумніву, додасть цьому табору більшої стійкості. І якщо зараз Блок Тимошенко плюс «Наша Україна — Народна самооборона» мають 230 теоретичних мандатів, тобто лише на чотири більше від потрібного «більшовицького» мінімуму, то приєднання фракції Литвина (20 осіб) переможцям не завадило б. По суті, якщо говорити мовою символів, ідеться про «срібну акцію».

Спостерігачі звертають увагу на те, що у першій двадцятці списку Литвина — принаймні п’ятеро чоловіків, так чи інакше дотичних до олігарха Василя Хмельницького, котрий сам пройшов до парламенту за квотою Партії регіонів. За деякими даними, Хмельницький був одним із фінансистів БЛ, тож, за логікою, має змогу вимагати від «литвинівців» правильних кроків у «коаліціадах».

Утім станом на вчора Блок Литвина отримав пропозиції щодо створення коаліції від усіх сил, які проходять до парламенту. Принаймні про це агенції УНІАН повідомив представник БЛ, нардеп IV скликання Олег Зарубінський: «У нас сьогодні зацікавлені всі».

У такій ситуації Блок Литвина починає власну гру і фактично висуває низку умов. По–перше, каже Зарубінський, «литвинівці» добиватимуться «дотримання ст.84 Конституції України — щодо особистого голосування кожного народного депутата». Олег Зарубінський пообіцяв, що Блок Литвина не допустить ситуації, коли «180 кнопкодавів голосують за тих, хто в цей час перебуває на Маврикії або займається проблемами своїх заводів, газет і пароходів».

Блок Литвина ретельно вивчить програми сил, які потрапили до парламенту. Володимир Литвин уже зараз робить висновок, що «деякі з обіцянок мають відверто руйнівний характер щодо цілих систем життєдіяльності країни». «Ми не хочемо стати заручниками ситуації, коли нас примушуватимуть виконувати нездійсненні або навіть абсурдні обіцянки», — заявляє представник БЛ.

Важливо, що питання статусу російської мови та вступу до НАТО Блок Литвина не вважає принциповими щодо утворення коаліції із будь–ким. Натомість «червоні» (а саме цей колір був головним на логотипі БЛ) наголошуватимуть «на низці соціально–економічних питань, які необхідно втілити у життя першочергово».