Помри, але проголосуй

28.09.2007

Підготовка до фальсифікації виборів, про що розпинаються на всіх перехрестях лідери «синіх», виявляється, на Донеччині й справді відбувається ударними темпами. Зокрема, тільки активісти місцевих осередків БЮТ виявили більше 35 тисяч фактів фальсифікацій у списках виборців. Сюди потрапили і покійники — 1 436 прізвищ, і «двійники» — 28 228 персон (у цьому напрямі лідирує приморський Маріуполь, де передвиборче роздвоєння особистості зафіксовано у більш як 22 тисяч городян).

За виявленими фактами порушень уже складені акти та направлені скарги до окружних і дільничних комісій, однак, попри це, опоненти тутешньої «партії влади» не мають особливих ілюзій. «Є підстави вважати, що в Донецькій області готуються масштабні фальсифікації виборів з боку Партії регіонів, — вважає керівник обласного виборчого штабу БЮТ Геннадій Задирко. — Якщо явка на виборчі дільниці становитиме понад 60 відсотків, це вже може означати, що на цих дільницях мають місце фальсифікації».

Активізувавши свою роботу з перевірки списків виборців, до невтішних висновків прийшли також і тутешні «помаранчеві». «На минулих виборах я як заступник голови Донецької облдержадміністрації запровадив практику складання електронної бази списків виборців, — згадує кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Юрій Гримчак. — Ми брали за основу оновлену базу МВС, паспортних столів. А що бачимо нині? Дані, які надають міські та районні виконкоми, — це якісь фантастичні історії: будинки­привиди, «двійники», покійники... Приміром, у Ясинуватському районі є дільниці, де список виборців можна звіряти за картотекою небіжчиків, що є в лікарні...»