З кийками проти ченців

27.09.2007
З кийками проти ченців

Дивізія, яка в 1988 р. вбила три тисячі демонстрантів, вирушила вчора до столиці бити ченців. (Фото РЕЙТЕР.)

Влада Бірми М’янм обрала силовий сценарій придушення антиурядових демонстрацій, які тривають під проводом буддистських ченців із початку минулого тижня. Державне телебачення передало указ військової хунти про запровадження на 60 днів комендантської години, повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс». Громадянам заборонено збиратися на вулицях групами більше п’яти осіб. Вулиці фінансово–бізнесової столиці країни — Рангуна та політичної — Мандалай патрулюються поліцією та військом.

До Рангуна вчора вранці вирушила сумнозвісна 22–га дивізія бірманської армії, яка під час придушення народного повстання 1988 року розстріляла на вулицях цього міста три тисячі демонстрантів.

Попри заборону, вчора вранці кілька сотень ченців зробили спробу зібратися біля головної буддистської святині Рангуна — храму–пагоди Шведагон («Золотий дракон»). Війська та поліція жорстоко побили кийками 10 ченців, а решту розігнали кийками і сльозогінним газом. Щонайменше 80 осіб заарештовані. А в ніч із вівторка на середу були заарештовані лідери опозиції: політик У Він Наїна та актор Заганар.

Тема протистояння в Рангуні домінувала позавчора на сесії Генеральної Асамблеї ООН, їй присвятив більшість свого виступу президент США Джордж Буш. Він повідомив про запровадження Вашингтоном нових санкцій проти бірманської військової хунти та країн, які надають їй фінансову допомогу. Керівництво ЄС попередило, що в разі силового придушення акцій протесту Європа застосує невдовзі до М’янми ще більш жорсткі санкції. ООН обіцяє також введе санкції. Є сумніви, що таке станеться, оскільки бірманську диктатуру підтримують Росія та Китай. Ці дві країни мають свої міцні інтереси в Бірмі, яка має багаті родовища нафти і газу, і співпрацюють з хунтою. Саме Росія та Китай заблокували на початку цього року прийняття Радою безпеки ООН додаткових санкцій проти Бірми.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Бірма за територією (676,5 квадратних кілометрів) є найбільшою країною Південно–Східної Азії, а за часткою ВВП на одного мешканця (1690 доларів на рік) — найбіднішою.

Колишня британська колонія, після здобуття незалежності 4 січня 1948 року отримала назву Бірманський Союз. З 1962 року країною правлять військові.

Теперішня військова хунта на чолі з 73–річним генералом Тан Шве (на цей час він лікується в Сінгапурі від раку) прийшла до влади 1992 року. У країні з населенням 50,7 мільйона мешканців нараховується понад 1,3 мільйона політв’язнів. Серед них і лауреатка Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжи, партія якої — «Національна ліга за демократію» — здобула переконливу перемогу на перших демократичних багатопартійних виборах 1990 року, але так і не була допущена хунтою до влади.

Найбільш шанованим прошарком суспільства є буддистські ченці, яких нараховується до півмільйона. Вони ж є головною опозицією до військової влади, оскільки допомагають бідним та відмовляються приймати милостиню від військових. У буддизмі це означає те ж, що в християнстві відлучення від церкви, оскільки лише пожертви для монастирів можуть привести до нірвани, буддистського раю. Буддизм визнають 90 відсотків мешканців Бірми, включно з генералами, які правлять країною.

Бірма є одним з головних виробників героїну в світі, а поширенням його займаються також генерали хунти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>