Давос? Буймерівка!

21.09.2007

Третій форум «Інвестиції. Партнерство. Розвиток», як свідчать учасники, перевершив два попередні. Зацікавлених приїхало більше, ніж було подано заявок. Інвестпроекти, що пропонувалися, мали якісно інший рівень. Сумщина представила не лише розрізнені ідеї, а й план розвитку регіону.

Презентуючи свій план для Сумщини на наступні чотири роки, голова обласної державної адміністрації Павло Качур висловив сподівання, що знайде партнерів та однодумців для його реалізації. Адже це — робота для людей; це — надання шансу підростаючому поколінню зробити вибір на користь Сумщини, а не інших країв та країн; це — крок до добробуту.

План виглядає справді амбітним. Розробка програми, за якою людина зможе жити в селі, а працювати в місті. Побудова міжнародного центру авіаперевезень та логістики. Створення технопарку в Конотопі та індустріального парку в Шостці. Заснування логістичного центру класу «а» у пункті перепуску Бачівськ. Мережа торгівельних комплексів. Сучасні м’ясо–молочні комплекси. Розвиток туризму як індустрії — аж до створення сумського Діснейленду. Сімдесят три проекти для малого та середнього бізнесу... За кожною пропозицією — вартість проекту та час його окупності. Павло Качур підкреслював: «Я не даю декларацій, а пропоную механізм підтримки кожного інвестиційного проекту».

Президент Американської торговельної палати в Україні Хорхе Зукоскі назвав представлений план агресивним — у хорошому сенсі цього слова. Що ж, за реалізації подібної наступальності Сумщина справді мінялася б не по днях — по годинах. Треба розуміти, саме такі зобов’язання перед сумчанами й відчуває Павло Качур. Дещо раніше, виступаючи перед журналістами, він пояснював, що не поспішає занурюватися у роботу виборчого штабу, як це передбачалося, бо має багато інших конкретних справ. Передусім називався саме інвестиційний форум, до якого область давно готувалася.

Як стверджував у своєму передвиборчому виступі на Сумщині лідер нашоукраїнців В’ячеслав Кириленко, Павлу Качуру пропонувалося й місце у партійному списку, але він відмовився, посилаючись саме на свої обов’язки перед очолюваним регіоном. Коли ж керівником штабу в область прийшов Юрій Кармазін, стало зрозуміло, що Качур таки віддає перевагу економічним інтересам області, а не інтересам виборчим.

Нинішній форум голова ОДА за рівнем вважає близьким до міжнародних стандартів і сподівається на його успішність. Успішним же вважатиме захід, якщо до економіки області вдасться залучити не менше 60 мільйонів доларів інвестицій. Бо якщо після першого форуму було залучено півтора мільйона доларів, після другого — 20 мільйонів євро, то тепер вливання мають стати вагомішими.

Окрім вітчизняних представників інвестиційних компаній, підприємств, бізнес–кіл, науки, фондів, банків, у заході взяли участь делегації Тяльшайського повіту Литовської республіки, Любуського воєводства Польщі, Італійсько–української торгово–промислової палати, австрійської фірми Business–award foundation та індійської групи копаній «Джіана»... Водночас наголошувалося: йдеться про залучення інвестицій не лише закордонних, а й внутрішніх.

Судячи з інтересу, виявленого до форуму, тих угод, що були підписані на ньому, сумські умови цікавлять людей справи. Важливо, аби до цієї справи таки не втручалася політика. Бо хоча й відзначалося, що інвестиційний форум організований за принципом «щонайменше політики — щонайбільше економіки», але політика — дама з норовом, і у нашій крані, у наш час може зашкодити нормальному розвитку подій з легкістю. Та все ж хочеться сподіватися, що зусилля не будуть витрачені марно. А ще — що через рік відбудеться черговий подібний — результативний! — захід. Як сказав Павло Качур: «Хай форум стане справжнім сумським Давосом — майданчиком для контактів та розвитку області». Як заперечив йому Джаін Майянк, президент групи компаній «Джіана»: навіщо Давос? Просто і зі смаком — Буймерівка!».