Сьома жертва

21.09.2007
Сьома жертва

Потрощене авто Ганема. (Фото РЕЙТЕР.)

Позавчора в результаті бомбового замаху в Бейруті загинув депутат ліванського парламенту Антуан Ганем та ще щонайменше шестеро осіб. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, вибух замінованого автомобіля був настільки сильним, що загорілися чотири машини, що були неподалік. Автівку самого Ганема відкинуло вибухом на 45 метрів.

64–річний Ганем, юрист за фахом, був членом партії «Християнська фаланга», яка спирається на підтримку ліванських християн–маронітів.

Це вже сьома жертва серед провідних політиків країни, які належать до антисирійського табору. Першим, у 2005 році, пішов «під відстріл» колишній впливовий прем’єр–міністр Лівану Рафік Харірі. Після цього одним із найгучніших було вбивство в листопаді 2006 року депутата П’єра Жмаєля, сина лідера Християнської «фаланги».

США, Велика Британія, Франція, Італія та ЄС учора засудили вбивство Ганема. Білий дім вказав, що в ланцюжку вбивств та замахів на ліванських політичних лідерів антисирійської налаштованості простежується один і той же слід. Уряд Сирії, як і в попередні рази, категорично відкинув свою причетність до теракту.

Антуан Ганем усвідомлював, що є мішенню, тому їздив на машині без парламентського номерного знака. Після його загибелі в антисирійської більшості в ліванському парламенті залишилося всього на два депутати більше, ніж у просирійської меншості.

Це дуже важливий момент, оскільки наступного тижня в парламенті відбудуться вибори нового президента Лівану. Президент обирається звичайною більшістю голосів, але для відкриття засідання необхідний кворум у дві третини голосів, якого не вдасться досягти без участі опозиції.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>