НОВИНИ ПЛЮС

21.09.2007

Візит до Греції й на Афон

Президент України Віктор Ющенко прибув із дводенним робочим візитом до Греції. За повідомленням президентської прес–служби, у графіку глави держави — зустріч із президентом Греції Карлосом Папуалісом. Також Віктор Ющенко відвідає гору Афон та проведе зустріч із духовенством цієї православної святині. Варто додати, що раніше по благословення до афонських старців їздив Віктор Янукович.

Президентські рейтинги

Якби президентські вибори відбулися наступної неділі, 30,9% виборців проголосували б за Віктора Януковича. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова, повідомляє «Інтерфакс–Україна». 19% опитаних віддали б голос за Юлію Тимошенко, 15,6% — за Віктора Ющенка, 3,8% — за Петра Симоненка, 3,1% — за Володимира Литвина, 1,9% — за Наталію Вітренко, 1,5% — за Олександра Мороза. Кожен десятий проголосував би проти всіх, а 4,9% не брали би участі у виборах.

Опитування проводилося з 1 по 10 вересня. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Ющенко – про перехід армії на контрактну основу

Віктор Ющенко вважає, що перехід на контрактну службу є реальним лише в 2010 році. У повідомленні прес–служби глави держави про позицію Ющенка з приводу останніх заяв Юлії Тимошенко (щодо потреби негайної професіоналізації ЗС) ідеться: «Президент із задоволенням констатує, що між демократичними силами зберігся консенсус щодо якнайшвидшого переходу українських Збройних сил на контрактну основу. Однак він застерігає від солодких передвиборних обіцянок, які не спираються на розрахунки, не підкріплені ресурсами і лише створюють невиправдані очікування громадян... Як Верховний Головнокомандувач Президент забезпечить найшвидший можливий перехід до контрактної армії – відповідно до ухвалених рішень».

Доля одеського військового інституту

Президент Віктор Ющенко зупинив дію постанови Кабінету Міністрів від 5 вересня про відновлення Інституту сухопутних військ в Одесі. Одночасно глава держави звернувся до Конституційного Суду із поданням щодо конституційності постанови уряду.

В.Ю. відзначає, що ця постанова не відповідає завданням щодо реформування та розвитку Збройних сил, визначеними указом Президента, а також «не дозволяє ефективно оптимізувати систему військової освіти відповідно до сучасних завдань, структури та чисельності ЗС». У президентському указі зазначається, що Одеський інститут, «штат та навчально–матеріальну базу якого значно скорочено», не може забезпечувати підготовку вояків належного, а тому відновлення закладу «створює загрозу національній безпеці України».