НОВИНИ ПЛЮС

20.09.2007

«Красивий» Сталін у нових шкільних підручниках Росії

Можливо, вже з наступного навчального року школярі Росії вчитимуться за новим підручником історії, складеним під редакцією заступника міністра освіти Олександра Філіппова, де Сталіна подано як одного з найуспішніших керівників радянської епохи. Про це сповіщає радіо «Ехо Москви». «Реалізація пришвидшеної модернізації країни вимагала відповідної системи влади і формування управлінського апарата, здатного реалізувати цей курс», — це цитата з нового підручника. З огляду на таке трактування історичних драм репресій 1937 року подано як єдиний шлях виходу держави з кризи.

Посібник для юних росіян ще мусить пройти експертизу в раді при Академії наук РФ.

Радари в Азербайджані США використають у «щиті»?

Габалинську радіолокаційну станцію в Азербайджані, яку нині використовує Росія, США зможуть використовувати замість радара, будівництво якого планували в Чехії. Про це, за результатми відвідин Габали американськими військовими експертами, заявив керівник Агенції США з протиракетної оборони Генрі Оберінг, повідомляє РІА «Новості». Таким чином Росія, яка висунула таку пропозицію ще навесні, отримала позитивну відповідь, і Габала стане частиною протиядерного щита, який США планують створити в Європі.

Арештовано «Геббельса» «червоних кхмерів»

У Камбоджі заарештовано одного з небагатьох ватажків «червоних кхмерів», які залишилися на сьогодні серед живих, — 80–річного Нуона Чеа, сповіщає «Ассошіейтед пресс». Його звинувачено у злочинах проти людства. Але «кампучійський Геббельс» не визнає своєї вини. У 1950—60 роки Чеа допомагав Пол Поту прийти до влади і став головним ідеологом «великих чисток», унаслідок яких загинули не менше 1 млн. 700 тисяч кампучійців.

Вибух на базі хімічної зброї у Сирії

Учора посеред дня на сирійській військовій базі Аль–Сапір вибухнув снаряд з хімічною боєголовкою, подробиці інциденту наразі невідомі, повідомляє «Лєнта.ру». А ізраїльська газета «Жерузалем пост» наводить мартиролог подібних інцидентів у Сирії, більшість з яких залишалася прихованою від широкого загалу.

Так, 23 липня сирійські ЗМІ повідомили про пожежу на Аль–Сапірі, проте не вказали, що причиною НП став вибух снаряду з зарином. Про це писала американська газета Jane’s Defense Weekly, стверджуючи, що під час «заринового» інциденту загинули 15 сирійських вояків та іранських спеціалістів–хіміків, які працюють на базі за контрактом. За даними цього ж видання, за три дні стався ще один вибух боєвприпасів, і число його жертв склало 25 загиблих та близько півсотні поранених.

Американські та ізраїльські ЗМІ, таким чином, доводять, що Сирія має зброю масового знищення.

Швейцарія приєднається до Шенгена наступної осені

Швейцарія повинна приєднатися до Шенгенської угоди з 1 листопада 2008 року, повідомила тамтешня агенція ATS. Разом з цією країною до Шенгенської зони мусить увійти і князівство Ліхтенштейн.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>