Білоруське шило на російське мило

20.09.2007

Пертурбації в українському хокеї, який намагається утриматися на плаву, торкнулися й нашого флагмана. Столичний «Сокіл» уже не розриватиметься між профспілками й київською мерією — минулого тижня він отримав нового власника. Акції клубу викупили Східноєвропейський інвестиційний фонд (74%) і благодійний фонд «Славутич» (26%). Президентом клубу став віце–президент Федерації хокею України Євген Імас, його заступниками в «Соколі» будуть Сергій Корабльов, Ярослав Хобта, Петро Кудима і Вадим Сисюк. Нові власники клубу вирішили змінити офіційну назву «Сокіл–Київ» на просто «Сокіл».

Ці зміни — наслідок приходу до керма ФХУ в грудні минулого року голови Державної податкової інспекції Анатолія Брезвіна. Перша особа нашого хокею обіцяє, що в «Сокіл» інвестуватимуть «Індустріальний союз Донбасу» (спершу «ІСД» взагалі розглядали як основного акціонера клубу), групи «Приват» та «Інтерпайп».

У сезоні 2007/08 команда відтепер виступатиме не в білоруській екстралізі, а в другому за рангом дивізіоні Росії — вищій лізі. Це рішення можна пояснити насамперед бажанням нової «мітли» мати вихід і рекламу саме на території наших північно–східних сусідів — російський ринок значно ширший за ізольований білоруський. Суперниками українців по зоні «Захід» будуть 15 колективів, назви більшості яких навряд чи щось скажуть любителям хокею зі стажем. Та й навряд чи команди з Рязані й Альметьєвська сильніші за «Гомель» або «Німан».

Завданням на сезон для «Сокола» керівництво клубу визначило потрапляння до вісімки кращих у зоні «Захід». Але слід враховувати, що «Сокіл» не планує грати в «плей–оф» російської «вишки» — хоч би яке місце кияни посіли в регулярній першості, у квітні вони «збирають речі» і їдуть до Японії захищати український прапор на чемпіонаті світу в другому дивізіоні.

А поки, не відчуваючи фінансових проблем, команда провела активне міжсезоння, тасувала склад і награвала зв’язки. Результати зустрічей «соколят» із клубами Росії, Білорусі й Фінляндії не вражали — три перемоги, дві нічиї, 10 поразок. Останніми днями «Сокіл» зіграв з українськими командами. Основним складом двічі обіграв створений на основі «Беркута» броварський «Барс» — 9:2 і 9:4, а дублюючим — поступився столичному «Компаньйону» — 1:3.

Перші офіційні матчі сезону кияни проведуть із «Бєлгородом» найближчих суботи й неділі у столичному Палаці спорту, а надалі виступатимуть у торговельно–розважальному центрі «Термінал» у Броварах.

У заявці команди — 36 гравців, серед яких п’ятеро легіонерів з Росії — рівно стільки, скільки дозволяє регламент.

Воротарі: Напненко, Карпенко, Селіверстов, Федоров.

Захисники: Ульянов (Росія), Кугут, Савицький, Срюбко, Лясковський, Свиридов, Гунько, Вол. Алексюк, Рябенко.

Нападаючі: Кочегаров, Аверкін, Зоткін, Малов (усі — Росія), Д’яченко, Самойленко, Войцеховський, Катрич, Бобкін, Вал. Алексюк, Харченко, Гаврилюк, Бобровников, Матвійчук, С. Черненко, Благий, Пастух, Караульщук, Литвиненко, Доніка, Яковенко, Цируль, Василевський.

 

ТАБЛО

Результати 1–го туру дивізіону «Захід»: ЦСК ВВС (Самара) — «Крилья совєтов” (Москва) — 4:2, 1:2 ОТ; «Аріада–Акпарс» (Волжськ) — «Газпром–ОГУ» (Оренбург) — 4:1, 4:3; «Нафтовик» (Альметьєвськ) — «Кристал» (Саратов) — 3:2 ОТ, 8:2; «Нафтовик» (Леніногорськ) — «Дизель» (Пенза) — 5:1, 3:1; «Хімік» (Воскресенськ) — «Титан» (Клин) — 3:2, 5:2; «Рязань» — «Дмитров» — 2:4, 1:5; «Кристал» (Електросталь) — «Капітан» (Ступіно) — 4:0, 4:1.