Повтор «на біс» через три роки

20.09.2007
Повтор «на біс» через три роки

Брандао поборов Боруца. (Фото Рейтер.)

Як не крути, а футбол залишається спортом номер один на цьому світі. Тому Ліга чемпіонів, принаймні в Європі, є найбажанішим спортивним дійством, яким можна годувати вдячного глядача впродовж цілого сезону. Нетерпляче очікування старту в одних фанатів змінюється радістю від позитивного результату й красивої гри, у інших — непідробним розчаруванням. Саме таким перепадом емоцій і живе справжній вболівальник. Позавчора ж о 21.45 всі перебували в рівних умовах — ще ніхто не програв і не виграв.

 

Гріх було не виграти

Світло прожекторів серед чорного неба, заманливий сріблясто–зелений відблиск газону, гімн Ліги чемпіонів — у вівторок Суперліга вперше завітала на донецький канал «Україна». Від хвилювання у журналістів та їхніх колег із технічного персоналу іноді траплялися накладки — в одних смисл фраз виглядав занадто складним для розуміння, а в «технарів» замість звуку стадіону проривалося щось схоже на цвірінькання пташок і перемотування плівки. Сподіваємося, це був лише перший млинець. Телевізійникам Донеччини, мабуть, варто, усвідомити, що на Лізі чемпіонів можна працювати там само, як і на звичайних турнірах, — вкладати у роботу професіоналізм і трошки менше пафосу й мандражу.

А суперник приїхав до Донецька не найсильніший. Три роки тому команда Мірчі Луческу зусиллями Матузалема й Брандао розтрощила шотландський «Селтік» у рідних стінах із рахунком 3:0, але поступилася 0:1 на виїзді. Подробиці тих баталій добре пам’ятають вісім футболістів нинішнього складу гірників, у гостей — лише троє. Настільки радикально склад «кельтів» змінив головний тренер Гордан Стракан, який став на чолі команди у 2005–му.

Шотландський футбол зараз переживає далеко не найкращі часи. У національному чемпіонаті домінують то «Рейнджерс», то «Селтік», але на міжнародній арені їхнього потенціалу не вистачає на помітні звершення. Нині до цих команд приходять гравці, які вже чи ще не підходять більш іменитим клубам. Підтвердженням невпевненості у власних силах є 11 поразок «Селтіка» у 12 виїзних матчах Ліги чемпіонів при одній нічиїй.

«Контрольний постріл» 31–річного дебютанта

Протиборство більш технічного й розумного стилю донеччан і напористого «Селтіка» очікувано завершилося перемогою української команди. Несподіваним був лише спосіб, в який це сталося. Долю зустрічі вирішили перші хвилини, коли донецькі форварди–легіонери двічі пробивали польського голкіпера гостей Артура Боруца. Спочатку бразилець Брандао реалізував вихід сам на сам, скориставшись помилкою захисників із Глазго й чудовим пасом свого співвітчизника Фернандіньйо (до речі, втеча Матузалема пішла Фернандіньйо на користь — він перебрав на себе плеймейкерські функції і розкрився у всій красі). А італієць Лукареллі свій гол забив після навісу румуна Раца з флангу.

Цікаво, що для досвідченого 31–річного нападника звітний матч був дебютом у Лізі чемпіонів. Крім Крістіано, вперше вийшли на поле в Суперлізі Ілсіньйо, Гладкий і П’ятов. Наш воротар одразу зумів відстояти «насухо». Не сказати, щоб у нього було багато роботи, але зо два рази він виручав свою команду, коли захисники дещо заспокоювалися й дозволяли шотландцям бити по воротах. Найнебезпечнішим був момент, коли Андрій парирував м’яч ногами після удару Кіллена у протихід.

Другий тайм — «гросмейстерський»

Досвід участі «Шахтаря» у Лізі чемпіонів дався взнаки у другому таймі. Команда Мірчі Луческу холоднокровно зіграла на утримання рахунку. Але не так, як це часом робили збірна України, та й деякі інші наші клуби, — ледь не повним складом відійшовши у глухий захист. Підопічні Мірчі Луческу чітко і впевнено побудували оборонні редути й проводили власні атаки без загроз для володінь П’ятова. Причому шансів збільшити рахунок у господарів було навіть більше, ніж у шотландців відіграти бодай один гол. Особливо старався, вийшовши на заміну, мексиканець Кастільйо, але він занадто захоплювався індивідуальними діями. Український же голеадор Олександр Гладкий наразі взяв паузу, тож добре, що й без нього в команді є кому забивати.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Група D

«Шахтар» (Україна) — «Селтік» (Шотландія) — 2:0

Донецьк, РСК «Олімпійський».

26 100 глядачів

Суддя: Ундіано (Іспанія)

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Гюбшман, Рац, Левандовський, Ілсіньйо, Фернандіньйо (Дуляй, 86), Жадсон (Кастільйо, 66), Брандао, Лукареллі (Гладкий, 71).

«Селтік»: Боруц, Макманус, Калдвелл, Нейлор, Хартлі, Браун, Уїлсон, Донаті, Накамура (Макгіді, 65), Макдональд (Кіллен, 69), Хесселінк (Журавський, 85).

Голи: Брандао, 5; Лукареллі, 8

Попередження: Срна, 30 — Браун, 17

«Мілан» (Італія) — «Бенфіка» (Португалія) — 2:1 (Пірло, 9; Індзагі, 23 — Н. Гомеш, 90)

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Дуже важливо, що ми розпочали турнір з перемоги, адже часто саме очки, набрані вдома, відіграють вирішальну роль. Я задоволений і результатом, і якістю гри команди в цілому. Рахунок 2:0 не повністю відповідає перебігу подій на полі, бо ми створили значно більше гольових моментів. Мало б бути 6:2. Але я не даремно вважав Боруца найнебезпечнішим гравцем суперника — сьогодні воротар гостей грав відмінно.

Найкраще ми діяли у перші 25 хвилин, коли постійно пресингували суперників, а наша гра виглядала чудово організованою. У другому таймі мої гравці кілька разів помилялися, в основному через вдалі дії на «другому поверсі» Веннегора оф Хесселінка. Але я задоволений захисниками: центральні вдало грали на випередження, а крайні продемонстрували високий технічний рівень.

Гордан Стракан, головний тренер «Селтіка»:

— Перші 10 хвилин стали для нас справжнім шоком — ми очікували побачити зовсім іншого суперника. У перерві я сказав хлопцям: «Ви мусите забити м’яч або побачити мій труп». І ми мали можливості відзначитися, але не реалізували їх. Думаю все ж, що шансів на нічию у нас не було. Команда зіграла слабо. Утім я не можу звинуватити у чомусь гравців — вони старалися.

Маріуш Левандовський, півзахисник «Шахтаря»:

— Головний підсумок — ми взяли три очки. Зрозуміло, що свою роль зіграли два швидкі голи, які визначили перебіг подій на полі. Суперник найбільше клопотів завдав нам після флангових навісів, але ми впоралися з контролем ситуації.

Артур Боруц, воротар «Селтіка»:

— Суперник переміг завдяки тому, що витиснув максимум зі створених моментів. Думаю, у матчі з «Шахтарем» у Глазго ми продемонструємо зовсім інший футбол.