НОВИНИ ПЛЮС

19.09.2007

Президенту Ірану визначено «зону» на Генасамблеї ООН

Учора в НьюЙорку почала роботу 62га сесія Генеральної асамблеї ООН. На порядку денному — боротьба з тероризмом, захист прав людини, глобальне потепління, боротьба зі СНІДом. Україну на асамблеї представлятиме міністр закордонних справ Арсеній Яценюк.

25 вересня заплановано виступи таких непримиренних антагоністів, як президент США Джордж Буш та Ірану — Махмуд Ахмадінеджад. Цікаво, що Ахмадінеджаду уряд США видав візу через своє посольство у Швейцарії, позаяк ці країни не мають дипломатичних взаємин. Відтак, свобода пересування всієї делегації Ірану, включно з президентом, обмежена 25мильною зоною навколо штабквартири ООН, повідомляє РІА «Новості».

Узбекистан шукатиме президента. Або спадкоємця

Учора ЦВК Узбекистану оголосив, що передвиборча кампанія в країні стартує 21 вересня, втім наразі заявок від претендентів у президенти не надходило. Вибори призначено на 23 грудня, главу держави узбеки обиратимуть на 7 років. Президент Іслам Карімов, який правив країною ще з радянської епохи, від 1991 року, згідно з Конституцією, не може балотуватися на нинішніх виборах. Унаслідок правових невідповідностей, зафіксованих у Конституції, експерти передбачають, що в Узбекистані до кінця року може утворитися правовий вакуум влади, констатує сайт «Корреспондент».

Аеропорт у Пхукеті знов працює

Міжнаролдний аеропорт у тайському курортному Пхукеті, незважаючи на страшну катастрофу, що сталася в неділю ввечері, знов приймає авіарейси. «Чорну скриньку» літака, на якому загинули 91 особа, з­поміж них — 57 іноземців, доправлено до США на експертизу.

Японія і Китай чекають ударів стихії

200 тисяч мешканців одного з найбільших міст Китаю — 14мільйонного Шанхаю — евакуйовані у зв’язку з тайфуном, атаку якого очікували вчора ввечері, повідомляє «Рейтер». Тайфун «Віпа» вже лютує регіоном: на Тайвані через зливи закрито школи, а в Японії відмінено 83 авіарейси, влада закликала 20 тисяч жителів острова Хонсю залишити домівки і сховатися в спеціальних пунктах евакуації. Двоє японців уже зникли безвісти в розгулі стихії.

Пошуки Стіва Фоссета припинено

У США, в районі Невади, припинили пошуки мандрівника­мільйонера Стіва Фоссета, який зник тут 3 вересня, сповістила «Ассошіейтед пресс». Пілоти Повітряного патруля США здійснили 245 вильотів, обстеживши 52 тисячі км. кв. пустелі, проте марно.

Саудівська Аравія підписала зброєвий «контракт століття»

Саудівська Аравія купує 72 винищувачі «Тайфун» виробництва британської компанії BAE Systems, повідомило Міністерство оборони Великої Британії. Сума контракту — 4,4 млрд. фунтів стерлінгів (8,8 млрд. доларів), не враховуючи витрати на технічне обслуговування літаків та підготовку пілотів. Експерти передбачають, що після придбання винищувачів Саудівська Аравія може укласти з Британією ще одну вигідну угоду про поставки зброї для цих літаків.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>