Іран на прицілі

19.09.2007
Іран на прицілі

Президент Ірану виступає перед парламентом на засіданні, присвяченому заяві керівника МЗС Франції. (Фото Рейтер.)

Сесія МАГАТЕ, яка відкрилася позавчора у Відні, присвячена не скільки святкуванню 50річчя цього підрозділу ООН, як розгляду питання іранських ядерних програм. Між керівництвом МАГАТЕ та Тегераном 21 серпня було укладено домовленість, чи «робочий план», згідно з яким Іран зобов’язався відповісти на ключові питання, які п’ять років поспіль ставить ця агенція. Глава МАГАТЕ Мохамед ЕльБарадеї перебуває під вогнем критики за те, що занадто поблажливо ставиться до Ірану, тоді як постійні члени Ради безпеки ООН шукають новий набір санкцій проти цієї країни. Провідні країни Заходу впевнені, що іранці в такий спосіб лише намагаються «купити час» на продовження збагачення урану, уникнувши жорстких санкцій, які традиційно блокують у Радбезі Росія та Китай.

ЕльБарадеї переконував делегатів із 144 країн світу в доцільності згаданого вище плану, а також різко застеріг США від військової авантюри проти Ірану: «Я б радив не говорити про застосування сили. Є правила її застосування, і я сподіваюсь, що всі винесли урок із ситуації в Іраку, де 700 тисяч невинних людей загинули лише через підозри, що їхня країна має ядерну зброю».

Недавній командувач військами США на Близькому Сході (в 2003—2007 роках), а тепер відставний генерал Джон Абізаїд запевняє, що якщо Ірану і вдасться створити власну ядерну зброю, то США в змозі вдало утримати цю країну від її застосування. «Іран не є нацією самогубців. Можливо, є там при владі деякі особи, які не мислять раціонально, але маю сумнів, що іранці мають намір напасти на нас з ядерною зброєю. Є способи уживатися з ядерним Іраном. Ми до цього звикнемо, бо жили ж з ядерним Радянським Союзом, жили з ядерним Китаєм, та й тепер співіснуємо з деякими ядерними силами», — заявив Абізаїд з трибуни Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, наголосивши принагідно, що це винятково його особиста думка.

«Військова інтервенція до Ірану була б великою політичною помилкою з катастрофічними наслідками», — заявив у вчорашньому інтерв’ю газеті «Врємя новостєй» помічник глави МЗС Росії Олександр Лосюков. Росія таким чином відреагувала на зроблену минулої неділі заяву глави МЗС Франції Бернара Кушнера про те, що світ повинен приготуватися до найгіршого — війни з Іраном.

Прем’єр­міністр Франції Франсуа Фійон учора також змушений був «пригладити» занадто різку заяву Кушнера. «Потрібно зробити все можливе, щоб уникнути війни з Іраном. Завданням Франції є домагатися мирного вирішення проблеми», — заявив він.

Природно, що Тегеран дуже різко відреагував на заяву міністра закордонних справ Франції. «Виголошення таких провокативних заяв шкодить високій міжнародній та культурній позиції Франції та французької цивілізації, не відповідає політиці ЄС та, сподіваюсь, офіційній позиції Франції», — заявив агенції «Франс пресс» речник МЗС Ірану Алі Хоссейні.

Іранські ЗМІ також висловлюють обурення і називають французького президента Ніколя Саркозі та главу МЗС Бернара Кушнера «перекладачами Вашингтона». Мовляв, що у Вашингтона на умі, те в «нових французів» на язиці. Відставний американський генерал Веслі Кларк, який командував військами НАТО в Європі під час війни в Косово 1999 року, днями зробив драматичне попередження в газеті «Вашингтон Пост», що напад на Іран усе ближче і ближче, і що Пентагон та американські політики так і не зробили висновків з іракської авантюри. Кларк стверджує, що президента Буша переконують до нападу на Іран люди з оточення віцепрезидента Діка Чейні. Планом такого нападу з повітря і моря тривалістю три тижні передбачається знищення іранської протиповітряної оборони, ракетних установок, військових баз та ядерних об’єктів, заявив Веслі Кларк. Точне розташування всіх цих об’єктів мають вказати американські розвідники, які будуть скинуті на територію Ірану. Британська газета «Санді Телеграф» повідомляє з посиланням на свої джерела, що Пентагон уже склав список із 2000 цілей в Ірані, які мають бути знищені.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>