Прилетить чарівник у блакитному гелікоптері...

19.09.2007

Лідер «регіоналів» та Прем’єр у відпустці Віктор Янукович опинився у центрі скандалу з вертольотами. Не встиг Янукович заявити про необхідність переходити на сучасні засоби пересування, зокрема на вертольоти, для вищих чиновників (мовляв, він завжди почуває себе незручно, коли перекривають вулиці при переміщенні урядових кортежів), як одразу його слова стали реальністю: вже наприкінці минулого тижня кандидат №1 у нардепи від ПР ефектно з’являвся перед виборцями Сумської та Чернігівської областей на вертольоті, викликаючи при посадці вихор і захоплення присутніх. У Чернігові вертоліт Януковича взагалі приземлився просто в центрі міста — на футбольному полі стадіону.

От тільки донедавна було незрозуміло, за чий рахунок літає цей «блакитний чарівник», що у власному передвиборчому турне обіцяє чимало див виборцям. Ситуацію днями прояснив міністр оборони Анатолій Гриценко. За його словами, Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та Міністерство транспорту та зв’язку використовують ресурси відомств для забезпечення проведення передвиборчої кампанії Партії регіонів.

«Для переміщення преси, охорони і, власне, партійної команди використовувалось три вертольоти Мі–8 МТ, що належать МНС. Я бачу тут проблему, є порушення закону. Особовий склад МНС використовувався не за призначенням, а з метою агітації», — вважає пан Гриценко. Як зазначає міністр оборони, вертольоти Мі–8 не виробляють в Україні, а їхній ресурс, що є «на вагу золота, використовувався не для локалізації надзвичайних ситуацій, а для виконання партійних завдань Партії регіонів».

I це при тому, що керівництво МНС неодноразово зверталося до Міноборони з заявами, що їм не вистачає авіації, зокрема вертольотів для гасіння пожеж і ліквідації інших надзвичайних ситуацій! За даними пана Гриценка, два вертольоти МНС здійснили переліт за маршрутом Ніжин—Конотоп—Шостка—Чернігів, а один за маршрутом Жуляни—Конотоп—Шостка—Чернігів—Жуляни. Таким чином, вертолітна техніка використовувалась для передвиборчого «шоу Януковича» понад десять годин — з 8.20 до 18.49, а особовий склад МНС залучався для перевезення партійців для передвиборчої агітації.

Мало цього, міністр оборони стверджує, що Мінтранс через підпорядковані структури «Украерорух» і «Украероцентр» надав неправдиву інформацію на аеродроми про те, що ці завдання виконуються в інтересах МНС. Тобто Мінтранс Рудьковського дав директиву для забезпечення безплатного зльоту та посадки. Зокрема, за словами Гриценка, саме в Конотопі «зліт–посадка» були здійснені без оплати за амортизацію радіолокаційного обладнання. Заперечити подібне застосування адмінресурсу «регіоналам» складно, адже ці польоти зафіксовані на аеродромах в «Украероцентрі» і навіть на пультах управління протиповітряної оборони.

«У мене питання, чому ці два міністри використовують службове становище всупереч закону про вибори для виборчої кампанії?» — обурюється міністр Анатолій Гриценко. Й це при тому, що вже наступного дня після супроводу Януковича МНС звернулося до Міноборони з проханням виділити бойовий вертоліт армійської авіації для того, щоб оцінити масштаби повені у Львівській області. Тобто для агітації Януковича у міністра Шуфрича вертольоти є, а для повені немає.

Отже, Міноборони змушене використовувати ресурс бойових вертольотів для виконання завдань МНС. Тож не дивно, що, на переконання пана Гриценка, це питання має стати предметом аналізу Генеральної прокуратури. До речі, блок «Наша Україна — Народна самооборона» вже збирається звернутися до ЦВК, щоб члени уряду не використовували своє службове становище в інтересах однієї партії.

Натомість прес–служба Партії регіонів вже встигла назвати заяву Гриценка наклепом. «Партія регіонів готова представити журналістам усі документи — угоди, платіжні документи, — які підтверджують той факт, що лідер партії Віктор Янукович використовує у своїх передвиборчих поїздках техніку, найняту і оплачену з фонду Партії регіонів», — йдеться у заяві партії, яка теж сподівається на аналіз Генпрокуратури у цьому питанні.

Варто додати, що раніше Віктор Янукович заявив, що волів би бачити незручного міністра оборони Анатолія Гриценка у відставці. Натомість сам пан Гриценко пояснив таку позицію Прем’єра тим, що він не голосував за популістський проект бюджету уряду і не дав згоди на проведення мітингу на об’єкті Міноборони. За словами міністра, він відмовив Віктору Януковичу в бажанні провести мітинг під час його передвиборчого туру до Сумської області на державному підприємстві Міністерства оборони «Авіакон» у Конотопі.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>