«Духовне відновлення культурою»: у Києво-Печерській лаврі військовослужбовці проходять реабілітацію

10:47, 24.09.2024
«Духовне відновлення культурою»: у Києво-Печерській лаврі військовослужбовці проходять реабілітацію

Києво-Печерська лавра стала на "службу" ЗСУ. (Фото: Наталії Кравчук / АрміяInform)

Програма для військових «Духовне відновлення культурою» реалізується в Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» від травня минулого року.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє АрміяInform.

 

Перший її компонент — 10-денна реабілітація для військових передбачає проживання на території Заповідника, участь в археологічних розкопках, у майстер-класах з іконопису та гончарства, оглядають музейні експозиції, досліджують території Верхньої і Нижньої лаври та її печер у супроводі фахівців Заповідника, беруть участь у богослужіннях, спілкуються з духовними наставниками та ченцями монастиря.

 

Другий компонент, що називається «День у лаврі для військового», передбачає занурення в атмосферу та життя Києво-Печерської лаври на один день для груп військовослужбовців до 20 осіб у супроводі екскурсовода. Вони оглядають територію, слухають екскурсії, долучаються до активностей Заповідника, відвідують місцеві святині та моляться із духовними наставниками.

 

Генеральний директор Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко розповів, що «Духовне відновлення культурою» дуже позитивно впливає на військових, які проходять цю програму.

 

 

"Ми поєднуємо тут культурну складову, духовну складову і одночасно моральну реабілітацію тих військових, які сюди приїжджають. Сама лавра — це місце молитви, місце глибокої ідентичності і культури, яке точно надихає людей.

 

Це потужне, видатне місце, яке тисячу років формувало нашу ідентичність. І коли люди долучаються до цих святинь, до цієї неймовірної території, вони відчувають дуже серйозне моральне піднесення. Адже людина відчуває тут свою належність до великого суспільного організму, який називається народ України, держава Україна", — наголосив Максим Остапенко.

 

За понад рік програму пройшли понад 900 військових та членів їх сімей у межах компоненту «День у Лаврі для військового», а також 26 капеланів та 102 військовослужбовця за десятиденною програмою відновлення.

 

Як повідомляла УМ, Міноборони розпочало пілотний проєкт з реабілітації військовослужбовців.