Лікування без кордонів: маленький Дмитрик отримав шанс на нове життя завдяки донору зі США

10:55, 07.10.2023
Лікування без кордонів: маленький Дмитрик отримав шанс на нове життя завдяки донору зі США

Донором для маленького українця згодився стати 26-річний американець (Фото: Охматдит)

Українські лікарі столичного Охматдиту врятували однорічного Дмитрика зі синдромом Гурлера завдяки трансплантації кісткового мозку від американського донора. Малюка виписали з лікарні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба НДСЛ Охмадит.

 

Це перший такий випадок в Україні, коли рятівні кровотворні клітини доставлялися аж через океан, за тисячі кілометрів. 26-річного американця, що погодився стати донором для українського хлопчика, знайшов Український реєстр донорів кісткового мозку.

 

Трансплантологи дуже нервували, адже міжнародний максимальний стандарт доставки донорського матеріалу від моменту забору – 72 години. Враховуючи, що в Україні війна, тому утруднена логістика, боялися не встигнути.

Але дива трапляються – рятівні клітини для 1-річного Дмитрика доправили до Києва всього за 42 години.

 

Трансплантація пройшла успішно. Велика дяка усім – трансплантологам, гематологам, неврологам, генетикам, лабораторній службі, лікарям Центру служби крові. Та й без допомоги БФ Таблеточки, які доклали зусиль для доставки донорських клітин, не впоралися б.

 

Завідувач відділення трансплантації кісткового мозку Охматдиту Олександр Лисиця розповів, що таких випадків, як у Дмитрика, один на 100 тисяч.

Синдром Гурлера вражає центральну нервову систему, опорно-рухову систему, серцево-судинну систему. Трансплантація кісткового мозку – єдиний порятунок при такому діагнозі.

 

«За останні чотири роки Дмитрик став третім українцем з таким діагнозом, якому провели трансплантацію кісткового мозку», – додав Лисиця.

 

І ось минув місяць. Малюка з мамою виписують з лікарні. Це справжнє свято – і для лікарів, і для Дмитрика, і, звісно, для мами. Попереду ще довгий шлях реабілітації та амбулаторне лікування.

 

Малюк з мамою найближчим часом житимуть поряд з лікарнею, щоб постійно знаходитися під наглядом лікарів, які доклали чимало зусиль для порятунку дитини.

 

Як повідомляла УМ, лікарі Черкаського обласного онкологічного центру вперше зробили дитячу алогенну трансплантацію кісткового мозку. І днями з блоку дитячої онкології та гематології виписали 10-річну Настю. Донором для неї став її 6-річний братик Артем.