Брат за сестру: у Черкасах уперше провели новий вид дитячої трансплантації

20.09.2023
Брат за сестру: у Черкасах уперше провели новий вид дитячої трансплантації

6-річний Артемко зустрічає свою 10-річну сестричку Настю, коли її виписали додому з Черкаського онкоцентру. (Фото надане пресслужбою закладу.)

Лікарі Черкаського обласного онкологічного центру вперше зробили дитячу алогенну трансплантацію кісткового мозку. І днями з блоку дитячої онкології та гематології виписали 10-річну Настю. Донором для неї став її 6-річний братик Артем, повідомили «УМ» у лікувальному закладі.


За словами головного лікаря Черкаського онкоцентру Віктора Парамонова, це справді унікальна подія. До цього такий вид лікування черкаські пацієнти могли отримати лише у Києві в НДСЛ «Охматдит».


Настя мужньо перенесла лікарняний етап боротьби з хворобою, а її братик Артем, без перебільшення, врятував сестрі життя.


Завідувачка Центру дитячої онкології та гематології Оксана Глухарева розповіла, що родина дівчинки дізналася про її хворобу у грудні 2021 року. Тоді обстежити дитину повноцінно в Черкасах не вдалося через повномасштабне вторгнення.

 

Тож родина переїхала до Італії, де її оглядали римські лікарі. Маленькій пацієнтці, щоб одужати, потрібно було зробити трансплантацію кісткового мозку. Мама з дітьми майже рік перебувала за кордоном. Потім повернулися до Черкас і вирішили продовжити лікування вдома.


Оксана Глухарева каже, що нечасто так стається, що саме родич може бути донором кісткового мозку, це лише до 30% випадків.

 

«Досить тривалий час ми спостерігатимемо за самопочуттям дитини, лабораторними показниками, але основний крок у перемозі над хворобою вже зроблено. Також хочу наголосити, що у цій трансплантації брали участь не лише фахівці нашого відділення, це заслуга всього закладу: лабораторної служби, реанімації, дорослих гематологів», — констатує завідувачка Центру дитячої онкології. І дякує за підтримку колегам із Національної дитячої лікарні «Охматдит», зокрема завідувачу відділення трансплантації кісткового мозку Олександрові Лисиці та завідувачці трансфузійного відділення Олені Нестеренко.


«Також велика подяка литовським колегам, які спочатку навчали наших лікарів, а потім були постійно на зв’язку, консультували та підтримували нас.


До слова, весь цей час маленька пацієнтка перебувала у боксах, які побудовані завдяки БФ «Таблеточки», — розповідає пані Оксана.


Водночас Богдан Скульський, завідувач блоку трансплантації кісткового мозку Черкаського онкологічного центру, уточнює, що хвороба маленької пацієнтки — це не злоякісне захворювання крові, вона спадкова і потребує активного спостереження протягом перших двох років після трансплантації. «Далі ж ми можемо говорити про те, що ризики рецидиву мінімальні», — підсумовує лікар.