Каталін Каріко та Дрю Вайсман оголошені лауреатами Нобелівської премії з фізіології та медицини

15:08, 02.10.2023
Каталін Каріко та Дрю Вайсман оголошені лауреатами Нобелівської премії з фізіології та медицини

Каталін Каріко та Дрю Вайсман. (facebook.com/nobelprize)

Прізвища лауреатів у галузі фізіології та медицини оголошено в перший день Нобелівського тижня у Швеції та Норвегії, 2 жовтня.

 

Нагороду отримали вчена з Угорщини Каталін Каріко та імунолог зі США Дрю Вайсман.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Фонд Нобеля у соцмережах у понеділок.

 

Зазначається, що відкриття двох нобелівських лауреатів мали вирішальне значення для розробки ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19 під час пандемії, що розпочалася на початку 2020 року.

 

Дослідження вчених сприяло розробці ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19.

 

"Завдяки своїм революційним відкриттям, які докорінно змінили наше розуміння того, як мРНК взаємодіє з імунною системою, лауреати сприяли безпрецедентним темпам розробки вакцин під час однієї з найбільших загроз для здоров'я людини в наш час", – повідомляють на сайті Нобелівської премії.

 

Відомо, що 68-річна Каталін Каріко народилася в Сольноку, Угорщина. У 1982 році отримала ступінь доктора філософії в Університеті Сегеда, після чого займалася дослідженнями в Угорській академії наук.

 

Після 1985 року Каталін переїхала у Філадельфію, США, де проводила докторські дослідження в Університеті Темпл та Університеті наук про здоров’я в Бетесда.

 

У 1989 році її призначили асистентом професора в Університеті Пенсільванії. Цю посаду вона обіймала до 2013 року.

 

Катрін стала віце-президенткою, а пізніше старшим віце-президентом BioNTech RNA Pharmaceuticals. З 2021 року вона є професором Сегедського університету та ад’юнкт-професором Школи медицини Перельмана в Університеті Пенсильванії.

 

Тоді як 64-річний Дрю Вайсман народився в Лексінгтоні, штат Массачусетс, США. У 1987 році Дрю отримав ступінь доктора медицини та доктора філософії в Бостонському університеті.

 

Вчений пройшов клінічну підготовку в медичному центрі Beth Israel Deaconess у Гарвардській медичній школі та постдокторські дослідження в Національному інституті здоров’я.

 

У 1997 році Вайсман створив свою дослідницьку групу в Медичній школі Перельмана в Університеті Пенсільванії. Він є директором Пенсильванського інституту РНК-інновацій.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно Нобелівський фонд прийняв рішення відкликати своє скандальне запрошення для послів росії, Ірану та Білорусі на церемонію вручення Нобелівських премій у Стокгольмі.