Вагітні українки за кордоном можуть оформити декрет

07:27, 05.05.2022
Вагітні українки за кордоном можуть оформити декрет

Оформити декрет вагітні жінки зможуть тепер навіть за кордоном (Фото з сайту Pixabay)

МОЗ спростило процедуру оформлення декрету для вагітних жінок, які через російську військову агресію були змушені виїхати до сусідніх країн. Тепер медичні висновки про тимчасову непрацездатність українці зможуть отримати дистанційно.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.
 
Починаючи з 30-го тижня вагітності жінки мають право на формування листка непрацездатності та отримання відповідних соціальних виплат. Однак через розпочату Росією війну ця можливість стала для декого недоступною.
 
«На час воєнного стану ми дозволили лікуючим лікарям формувати МВТН без особистого прийому вагітної. Щоб і надалі гарантувати вагітним жінкам право на фінансову допомогу від держави. Як це виглядатиме на практиці? Вагітна має зв’язатися з лікарем, який вів або веде її вагітність, і заявити про бажання сформувати МВТН. 
 
Якщо контакт зі своїм лікарем був втрачений, можна звернутися до іншого. Однак у такому випадку потрібно надати лікарю документ, який підтверджує вагітність та її термін. Це може бути довідка або виписка з останнього огляду вагітної в лікаря в країні її перебування», — пояснила деталі змін заступник Міністра охорони здоров’я Марія Карчевич.
 
За її словами, лікар перевірить попередні медичні записи про вагітність в електронній системі охорони здоров’я та створить МВТН, що стане підставою для автоматичного створення електронного лікарняного.
 
МОЗ рекомендує вагітним тримати зв’язок зі своїм лікуючим лікарем. На період дії воєнного стану медичну консультацію можна отримати за допомогою технічних засобів комунікації.
 
Також нагадаємо, як українцям отримати безкоштовну меддопомогу за кордоном.
 
Як повідомляла УМ, як зробити ультразвукову діагностику в умовах повномасштабної війни, адже навіть у такі непрості часи не варто забувати про своє здоров’я.