У Львівській лікарні провели унікальну операцію з пересадки органів

13:25, 19.01.2022
У Львівській лікарні провели унікальну операцію з пересадки органів

Однорічному хлопчику із Прикарпаття пересадили печінку від померлого донора

Лікарі Першого територіального медичного об’єднання Львова вперше в Україні трансплантували печінку від посмертного донора однорічному хлопчику.

 

Як інформує Украна молода, про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

 

Хірург дитячої міської лікарні Першого ТМО Львова Дмитро Грицак зазначив, що дитинаперебувала під наглядом лікарів ще з тримісячного віку, коли була діагностована вроджена вада розвитку – біліарна атрезія. 

 

«Єдиним шансом врятувати життя хлопчику, яке вже вимірювалося місяцями, а може й тижнями, була трансплантація печінки, і чим швидше, тим краще. Компенсувати функцію печінки фактично нічим не можна, це не так, як нирки, що можна використати гемодіаліз. Це одна з найскладніших операцій у трансплантології. Бо анатомія печінки має багато варіантів, і ніколи не можна знати однозначно, як і що відбудеться навіть при підготовці органу», – сказав хірург.

 

За його словами, складність полягає ще і в тому, що лікарі пересаджували не всю печінку, а лише фрагмент, приблизно 2-3% від маси тіла дитини, однак при цьому важливо зберегти всі судини та жовчні шляхи, щоб відновилося нормальне кровопостачання і відтік жовчі.

 

Орган для операції вперше транспортували вертольотом із Вінниці. Донором став 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але родина чоловіка підписала згоду на вилучення органів.

 

Як розповіли в лікарні, однорічний хлопчик Артем із маленького села на Прикарпатті важить всього 9,5 кг. Він народився із непрохідними жовчовивідними шляхами. Хворобу в малюка видавали жовта шкіра та склери очей, а ще великий животик. Печінка поступово відмовляла.

 

Трансплантація відбувалася 12 січня і тривала майже 12 годин. Проводили оперативне втручання львівські хірурги спільно з трансплантологами з клініки "Феофанія", які приїхали на допомогу.

 

«Операція пройшла успішно, і тепер важливо, щоб не було імунологічного відторгнення, і орган почав функціонувати. Якщо реабілітаційний період пройде добре, це дозволить дитині стати дорослою і жити повноцінним життям, ніяк не відрізняючись від своїх ровесників», – зазначив Кирило Хижняк, керівник Центру трансплант-координації клініки "Феофанія".

 

Вже сім днів після операції хлопчик перебуває в реанімації під цілодобовим моніторингом.

 

Лікарі зазначають, що успішна операція – це лише половина шляху, попереду – не менш складна його частина, виснажений хворобою організм дитини має адаптуватися до життя з новим органом.

 

Як повідомляла УМ, півторарічна львів’янка Вікторія Полюга, яка хворіє на спінальну м’язову атрофію (СМА), нарешті отримала найдорожчий укол у світі. Дівчинці ввели препарат "Zolgensma", що зупинить прогресування її хвороби.