На Рівненщині на поліомієліт захворіла дитина

15:50, 07.10.2021
На Рівненщині на поліомієліт захворіла дитина

Європейські країни подолали поліомієліт завдяки вакцинації населення (Фото з сайту Pixabay)

В Україні офіційно підтверджено випадок поліомієліту.

 

Як повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я, хворобу зафіксовано в півторарічної дитини з Рівненської області.

 

За словами медиків, захворювання викликане дериватом вакцинного штаму поліовірусів другого типу (Sabin 2). Перші симптоми в малюка проявились 1 вересня, а вже 3 вересня дитина потрапила в лікарню з парезом нижніх кінцівок.

 

Як інформує «Україна молода» з посиланням на МОЗ, батьки свідомо відмовились від вакцинації, передбачених календарем щеплень, через релігійні переконання.

 

Повідомляється, що наразі триває пошук контактних осіб, збір та аналізи їхніх біоматеріалів, детальне вивчення обставин справи. Адже поліомієліт – вірусна хвороба.

 

 

За даними УНІАН, у цій родині виховується десятеро дітей. Під час обстеження родини, фахівці виявили вірус ще у шістьох дітей, але парезу кінцівок в них немає.

 

Нагадаємо, поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання, яке особливо небезпечне для невакцинованих дітей до 5 років. Хворобу викликає поліовірус, який вражає нервову систему і за лічені години може призвести до загального паралічу.

 

Європейські країни подолали поліомієліт завдяки вакцинації населення.

 

Проте в Україні через антивакцинальні настрої батьки нерідко відмовляються від щеплень, чим піддають ризику здоров’я дітей.

 

У 2015 році в Україні було зареєстровано два випадки гострих в'ялих паралічів у дітей на Закарпатті. Спалах підтвердила Всесвітня організація охорони здоров'я та Центр з контролю та профілактики захворюваності США - найбільші світові організації, які реалізовують програми боротьби з поліомієлітом. Його причиною назвали дуже низький рівень імунізації в країні.

 

Випадок у 2015 на Закарпатті став першим випадком поліомієліту в Європі після 2010 року і перший в Україні після 2006-го.