Чи можуть українців примусити щепитися: юридичні нюанси

19:25, 30.09.2021
Чи можуть українців примусити щепитися: юридичні нюанси

Не хочете вакцинуватися - ви не учитель і не держслужбовець. (Фото МОЗ України)

За щеплення - квиток на концерт чи футбол або інші заохочення. Так МОЗ ще донедавна стимулювало людей до вакцинації.

 

Однак усім відомий метод «медового пряника» виявився дещо неефективний, бо ж вакцинованих виявилося всього-на-всього 13%.

 

Тож Міністерство охорони здоров'я вирішило застосувати «батіжок», запровадивши обов'язкову вакцинацію від коронавірусу.

 

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час засідання уряду минулого тижня, а члени Кабміну підтримали пропозицію неодмінно щепити освітян та чиновників.

 

Закон «Про захист населення від інфекційних хвороб» дозволяє, зокрема, це передбачено статтею 12 Закону про захист населення від інфекційних хвороб.

 

Тим часом в Україні вірус диктує свої правила гри. Кількість хворих після літньої спеки зростає. Цього тижня ми мали уже понад 9000 інфікованих за добу. Це не 18-19, як було навесні в час «пік», але цифра, погодьтеся, лякає. Осіння хвиля епідемії вже відправила всіх у жовту зону, повернувши знову карантинні обмеження.

 

Щодо роботи навчальних закладів, в урядовій постанові, вказано, що школи продовжать  навчання за умови, якщо понад 80% працівників будуть щеплені хоча б однією дозою або матимуть документ, що засвідчує одужання. В інших випадках учителів та дітей чекатиме «дистанційка».

 

Та усі обмеження жовтої зони будуть скасовані, якщо відвідувачі, персонал закладів, працівники освіти тощо матимуть ковід-сертифікат.

 

Тобто навіть у червоній зоні, коли за правилами зачиняють усе, окрім продуктових магазинів, аптек та заправок, до ресторанів чи кінотеатрів пропускатимуть відвідувачів, а діти зможуть відвідувати школу.

 

Але інформація про обов’язкові  щеплення викликала бурхливі емоції серед украінців. «Це не що інше, як утиск та порушення прав людини», - читаємо обурений коментар у соцмережах.

 

«У мене купа захворювань: алергія, серцева недостатність, тиск. Як мені колотися?» -  читаємо у наступному.

 

Та й справді, купуючи ліки в аптеках, у інструкції до застосування вказується купа протипоказань. Кому ж не рекомендовано щеплюватися вакцинами від COVID-19?

 

Заходимо на офіційний сайт МОЗу й читаємо: «Єдиним справжнім протипоказанням до щеплення від COVID-19  є серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад анафілактичний шок.

 

Також не варто робити щеплення за температури тіла вище 38°C.

 

Якщо ви приймаєте препарати, що впливають на імунну систему, або просто боїтеся, що стан вашого здоров’я може бути протипоказанням до вакцинації, порадьтеся зі своїм лікарем».

 

Тим часом у статті 5 Конвенції про права людини та біомедицину зазначено, що будь-яке втручання у сферу здоров’я може здійснюватися тільки після добровільної та свідомої згоди на нього відповідної особи.

 

То колотись чи не колотись?

 

Звісно, що ніхто нікого примусово на вакцинування тягти не буде, утім, говорять юристи, не допустити до роботи  без ковід-паспорту - можуть.

 

Юридичний експерт Геннадій Дубов, адвокат Столичної колегії адвокатів, зазначає: «Згідно з ч.2,3 статті 27 Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», аби запобігти поширенню інфекційних хвороб, групи населення та окремі категорії працівників справді підлягають обов’язковим профілактичним щепленням. У разі необгрунтованої відмови від вакцинації, до роботи не допускаються».

 

Юрист наголошує: попри те, що у нормі Закону серед низки згаданих хвороб, щеплення щодо яких є обов’язковими, коронавірус не зазначається, згадуються «інші хвороби», до яких і може бути віднесений ковід.

 

«Щодо імовірного порушення прав людини, то варто згадати, що ще в часи «до пандемії» на рівні судової практики Верховного Суду визнавалося правомірним не допускати не щеплених дітей до навчання в дитячих садках, оскільки цього потребує публічний інтерес. Тож немає підстав вважати,що в теперішній ситуації буде застосовано інший підхід», - каже Геннадій Дубов.

 

А як же щодо Конвенції про права людини та біомедицину?

 

«Не думаю, що посилання на Конвенцію є ефективним шляхом. Саме по собі щеплення ніхто не збирається робити примусово, йдеться про умову допуску до роботи. Із моєї точки зору, судова практика піде шляхом розмежування цих двох моментів», - вважає експерт.

 

Тобто, як би там не було, усі освітяни й держслужбовці мають бути щеплені. Не хочете вакцинуватися - ви не учитель і не держслужбовець. Залишилося лишень МОЗ визначити порядок та термін проведення вакцинації та перелік працівників, які мають обов’язково пройти її.

 

Отож, вакцинованим - привілеї й воля, іншим - як пощастить. Та за бортом ризикують опинитися навіть нардепи, адже вакцинованих у Верховній Раді не більше 50%. Тож ті, хто ухвалює протиепідеміологічні закони, самі колотися не поспішають.

 

БУКВА ЗАКОНУ

 

«Працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

 

У разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях та об'єктах можуть проводитися обов'язкові профілактичні щеплення проти цієї інфекційної хвороби за епідемічними показаннями».

(стаття 12 Закону України  «Про захист населення від інфекційних хвороб»)