МОЗ пропонує відсторонити невакцинованих чиновників і вчителів

17:12, 27.09.2021
МОЗ пропонує відсторонити невакцинованих чиновників і вчителів

Держслужбовців і вчителів не допускатимуть до роботи без вакцинації. (Фото МОЗ України)

Міністерство охорони здоров’я пропонує ввести обов'язкову вакцинацію від коронавірусу серед ряду чиновників і педагогів в Україні.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться в документі, опублікованому для обговорення на сайті Федерації профспілок.

 

У пояснювальній записці до проекту йдеться, що згідно зі статтею 12 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників і поширенню ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням.

 

"У разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт", - йдеться в документі.

 

Також у МОЗ наводять рішення Європейського суду з прав людини, який визнав, що обов'язкова вакцинація є законною і не суперечить Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

 

Також постановою пропонується обов'язкову вакцинацію поширити на:

 

працівників центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів,

працівників місцевих державних адміністрацій,

працівників закладів професійної (професійно-технічної освіти), професійного, загальної середньої освіти, дошкільної освіти, позашкільних закладів освіти.

 

До речі, на сьогоднішній нараді щодо протидії коронавірусу президент Володимир Зеленський доручив прискорити темпи вакцинації, і протягом двох тижнів показник серед держслужбовців має становити 70%.

 

Як повідомляла «УМ», неабиякий скандал через вакцинацію розгорівся у Національному медичному університеті імені Богомольця: студенти-медики обурені, що їх неофіційно і без законних підстав нібито примушують до щеплення від коронавірусу.