Радуцький закликає припинити торгівлю сертифікатами про вакцинацію

11:11, 09.09.2021
Радуцький закликає припинити торгівлю сертифікатами про вакцинацію

Через корумпованих медиків не обов'язково вакцинуватися, щоб отримати відповідний сертифікат. (Фото: facebook.com/radutskyy/photos/384166049899326)

Корумповані ділки від медицини розгорнули торгівлю підробленими СОVІD-документами: негативними ПЛР-тестами та сертифікатами про повний цикл вакцинації.

 

Рекламу підробками розгорнули у соцмережах. Так, негативний ПЛР-тест бажаючі можуть придбати за 500 грн, тоді як ціна сертифікату про вакцинацію коливається в межах 2000 – 2500 грн.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив голова комітету з питань здоров’я нації Верховної Ради, нардеп Михайло Радуцький на своїй сторінці Facebook.

 

За його даними, за фальшивий паперовий сертифікат про вакцинацію потрібно заплатити 2 тисячі грн, а за сертифікат із внесенням даних до системи "Дія" – 2,5 тис. грн.

 

 

Відтак, пан Радуцький закликає керівництво Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України знайти продавців підроблених СОVІD-документів та довести справи проти них до суду.

 

«Продаж підроблених тестів та сертифікатів про вакцинацію перетворюється на справжню нелегальну індустрію», – обурюється обранець і оприлюднює скани таких рекламних оголошень у Telegram та інших соцмережах.

 

За йог словами, "бізнес" із фальшивими документами може зашкодити визнанню українських сертифікатів про щеплення іншими державами.

 

" Це питання не лише нашої безпеки, але й іміджу України. Масштабна підробка документів може нівелювати зусилля української влади зі взаємовизнання сертифікатів про вакцинацію з іншими країнами. Тому чекаємо від наших правоохоронців рішучих та ефективних дій", – наголошує Михайло Радуцький.

 

І нагадує правоохоронцям, що до відповідальності варто притягувати і покупців підробок.

 

"За свідоме використання фальсифікованих документів передбачена відповідальність від штрафу 850 грн до 2 років у в’язниці", – акцентує депутат.

 

Пан Радуцький також не розуміє тих, хто купує підроблені сертифікати про щеплення замість того, щоб безкоштовно пройти вакцинацію проти COVID-19.

 

"Це дуже небезпечне явище. Невакцинована людина, яка купила підроблений сертифікат, наражає на небезпеку не лише себе, але й оточуючих", – вважає він.

 

Зауважимо, що в Україні зараз проводять щеплення проти COVID-19 чотирма видами вакцин: AstraZeneca, Pfizer, Sinovac та Moderna.