У НАН прогнозують різкий спалах COVID-19 в Україні

14:44, 21.07.2021
У НАН прогнозують різкий спалах COVID-19 в Україні

Розслаблятися ще дуже рано - епідемія набиратиме обертів

Українські дослідники надали нові прогнози стосовно епідемії Covid-19 в Україні. Зокрема, науковці НАН прогнозують різке зростання захворюваності на коронавірус.

 

Як інформує УМ, про це повідомляють на сайті НАН в опублікованому огляді поточної епідситуації.

 

«На цей момент захворюваність уже зростає в термінах тижневого порівняння, попри все ще низький її рівень. Існує загроза виникнення «вибухових темпів» такого зростання — подібно до того, як це спостерігалося в деяких країнах світу з поширенням у них штаму «Дельта», – йдеться, зокрема, в огляді.

 

Занепокоєність науковців викликає те, що впродовє останнього тижня зросли відразу три головні епідемічні показники: кількість позитивних ПЛР-тестів, число нових госпіталізацій і кількість нових випадків захворювання. На думку науковців, саме ці показники відображають епідемічну динаміку.

 

Що стосується регіонів, то зараз найбільше не тішить показниками південь України. Причому левова частка приросту припадає на Одеську область — лише за тиждень там зафіксували майже на половину більше хворих, ніж раніше.

 

«Водночас, окрім Одеської області, менш помітні епіцентри захворюваності можна виокремити в Києві та Сумській області. Скажімо, у Києві високими стали темпи зростання госпіталізацій та позитивних результатів тестів», — повідомляють у НАН.

 

У НАН зазначають, що різкого зростання захворюваності не зафіксували ще в жодному з регіонів України, проте темпи тижневого зростання свідчать, що «ймовірність пришвидшення зростання є досить високою».

 

Нагадаємо, що в Україні стартував п’ятий етап вакцинації. Пріоритет вакцинації при цьому збережуть за вразливими групами населення, як людей віком від 60 років та із супутніми захворюваннями.

 

Влада столиці готується до третьої хвилі пандемії COVID-19, а киянам нагадують про необхідність вакцинуватися. Через сезон відпусток, збільшення подорожей та контактів між людьми, у влади міста є обґрунтовані побоювання щодо третьої хвилі коронавірусу.

 

Також у столиці готують ліжка для хворих на коронавірус. Наразі близько 5,5 тисячі ліжок медичні заклади столиці готові розгорнути для приймання хворих.

 

Нагадаємо, раніше заступниця голови КМДА Ганна Старостенко повідомила про підготовку столиці до нової хвилі пандемії та вакцинальну кампанію, розгорнуту у місті.