У МОЗ не виключають нового спалаху коронавірусу й локдауну вже восени

16.07.2021

Понад 600 інфікованих на коронавірус підтвердили в Україні за попередню добу.

 

Лідером за поширенням ковіду залишається столиця.

 

Там виявили найбільше нових хворих. Далі йдуть Одеська, Житомирська, Донецька та Київська області.

 

Напередодні госпіталізували майже 400 пацієнтів. Від ускладнень ковіду померли 20 людей.


А от на Харківщині зіпсувалися понад 9 тисяч доз вакцини Pfizer. Препарат доставили на склад iз порушенням холодового ланцюга.

 

Про це повідомив Департамент охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації. Там зазначили, що зіпсовані вакцини перемістили до зони карантину, а згодом повернули до державного підприємства «Укрмедпостач». Також направили відповідні листи до постачальника та Міністерства охорони здоров’я.


На Дніпропетровщині вакцинували трохи більше ніж 7% дорослого населення. Дві дози отримали понад сто тисяч людей.

 

За кількістю щоденних щеплень область — серед лідерів по країні. Окрім пунктів щеплення та мобільних бригад, у регіоні працює 20 центрів вакцинації.


У наявності препарати «Астразенека» — для тих, кому потрібна друга доза. А от перше щеплення роблять «Коронаваком» i «Файзером».

 

З наступного тижня обіцяють ще й «Модерну». Медики закликають людей імунізуватися зараз, бо ближче до осені прогнозують нову хвилю захворюваності, пов’язану зі штамом «Дельта». Водночас Міністерство охорони здоров’я не виключає ймовірність чергового локдауну восени.

 

Однак робить усе, аби уникнути посилення карантину. Про це сказав міністр Віктор Ляшко. Він вважає, що наразі важливо дотримуватись заходів безпеки та вакцинувати вразливі групи населення.

 

Якщо більшість таких людей будуть щеплені, то в разі зростання захворюваності влада оцінюватиме два фактори — це потенційні наслідки для здоров’я населення і вплив на економіку.

 

«Якщо в нас люди, старші 60 років, будуть вакциновані хоча б на 80%, то потенційне зростання кількості випадків для нашої системи охорони здоров’я буде некритичним. Тому, розглядаючи доцільність введення локдауну, ми насамперед говоримо про те, що хочемо захистити найбільш уразливі групи населення. Це люди старшого і похилого віку, саме вони найчастіше інфікувалися і мали негативні наслідки для здоров’я», — заявив Віктор Ляшко.


Водночас, аби Європейський Союз визнав український Міжнародний COVID-сертифікат, представники Євросоюзу мають перевірити цифровий документ.

 

Про це повідомили в уряді і зазначили, що до того часу переговори про визнання документа будуть проводити з кожною країною окремо. Також тривають перемовини щодо отримання електронного QR-коду, який свідчитиме, що людина має повний курс вакцинації визнаними Всесвітньою організацією охорони здоров’я препаратами.