Можуть собі дозволити: Степанов про проблеми з вакциною AstraZeneca у Європі

09:45, 16.03.2021
Можуть собі дозволити: Степанов про проблеми з вакциною AstraZeneca у Європі

Навколо застосування вакцин компанії AstraZeneca виник неабиякий скандал у Європі.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголошує, що Україна не планує зупиняти використання вакцин компанії AstraZeneca, щеплення якими вже призупинила низка країн Європи.

 

Як передає Україна молода, про це Степанов заявив у програмі “Свобода слова” на телеканалі ІСTV.

 

“Із 22 березня ми відкриваємо кабінети щеплень у сімейних лікарів. Це чітко по нашій стратегії. Сьогодні на селекторній нараді з головами ОДА я піднімав питання про кількість вакцинацій, вони вже мали сягати 12-14 тисяч на добу. В них є всі можливості для цього. Проте причини, чому так не є, називають різні – там бригада не виїхала, там ще щось”, – сказав міністр.

 

За його словами, “показник 10 тисяч щеплень на добу – це не межа”.

 

На його думку, призупинення вакцинації препаратом від AstraZeneka відбулася в тих країнах, які “можуть собі це дозволити”.

 

“Я не бачу жодних проблем, нема про що говорити… Наступна партія “Ковішилд” надійде в Україну до 31 березня – півтора мільйона доз”, – зазначив керманич МОЗ.

 

І додав, що “Ковішилдом” зробили щеплення його батьки.

 

“Які вам ще треба підтвердження для того, що ця вакцина є абсолютно безпечна? Ми дивимося на все з медичної точки зору – що призупинено, чому призупинено і як вони надалі використовуватимуть цю вакцину. Вони (країни, що поставили на паузу використання препарату AstraZeneka, – Ред.) хочуть чітко усвідомити, що немає жодного зв’язку між тромбозом і цією вакциною, що цей побічний ефект є в кожної вакцини”, – заявив Максим Степанов.

 

Як повідомляла «УМ», вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого 2021 року.

 

Німеччина, Франція та Італія заявили в понеділок, що припинять щеплення вакциною AstraZeneca після того, як кілька країн повідомили про можливі серйозні побічні ефекти.

 

Минулого тижня аналогічне рішення було прийнято Данією і Норвегією – через те, що у деяких пацієнтів невдовзі після вакцинації розвинулися тромби. Ще кілька країн ЄС призупинили вакцинацію препаратом.

 

Головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я  Віктор Ляшко інфікувався  коронавірусом, хоча два тижні тому зробив собі щеплення індійською вакциною.