Вакцина Covishield: у МОЗ назвали побічні ефекти і протипоказання

09:20, 14.03.2021
Вакцина Covishield: у МОЗ назвали побічні ефекти і протипоказання

Після введення препарату організм людини починає формувати імунну відповідь, і саме цей процес може спричинити появу своєрідних симптомів.

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало перелік протипоказань та можливих реакцій на вакцину від коронавірусу Covishield/AstraZeneca.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на сторінці МОЗ уFacebook.

 

Зокрема, зазначається, що застуда або підвищена температура не повинні затримувати вакцинацію.

 

Після введення препарату організм людини починає формувати імунну відповідь, і саме цей процес може спричинити появу своєрідних симптомів.

 

Можливі реакції на вакцину Covishield:

 

Набряк, біль та почервоніння у місці уколу.

Головний біль.

Озноб або лихоманка.

Нудота.

Біль у суглобах чи м’язах.

Збільшення лімфатичних вузлів.

Відчуття втоми, безсоння.

 

 

У міністерстві заспокоюють, що перераховані реакції є цілком нормальними. Зазвичай симптоми минають за кілька днів після вакцинації.

 

«Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта за рекомендаціями», – зауважили в МОЗ.

 

Також у міністерстві навели приклади, коли краще утриматися від вакцинації від Covid-19.

 

Зокрема, це важка алергічна реакція на попередню дозу вакцини або гостре захворювання, під час якого температура вище 38,5.

 

Також має насторожити гіперчутливість до одного із компонентів вакцини. Дізнатися про склад препарату Covishield/AstraZeneca можна у медпрацівників, які займаються безпосередньо вакцинацією.

 

МОЗ України наголошує, що для рекомендації вакцинації вагітним жінкам наявних даних недостатньо.Утім, якщо вагітність настане між двома дозами вакцинації, другу дозу варто вводити не раніше, ніж після пологів.

 

 

Як повідомляла "УМ", термін придатності вакцини Covishield, придбаної МОЗ в Індії для щеплення українців від коронавірусу, спливає 23 червня 2021 року. За нинішніх темпів вакцинації Україна не встигає використати усі 500 тисяч доз, а у кращому випадку – лише половину закупленого препарату.