У Коропцях на Тернопільщині звільнились усі лікарі: Їхатимуть на заробітки

17:28, 17.07.2020
У Коропцях на Тернопільщині звільнились усі лікарі: Їхатимуть на заробітки

Медики готуються їхати на заробітки.

Із 20 січня 2020 року колишній комунальний медичний заклад Коропецької селищної ради перейшов на фінансування Національної служби здоров'я України та став комунальним некомерційним підприємством "Коропецька лікарня Коропецької селищної ради".

 

Раніше в лікарні надавали стаціонарно-поліклінічну допомогу. Після переформатування лікарня стала фактично поліклінікою. Проте зараз медустанова існує лише "на папері". Фактично заклад припинив діяльність через звільнення усіх працівників.

 

Як інформує УМ, у лікарні тепер немає ні медиків, ні пацієнтів. Звільнилось приблизно 30 медичних працівників.

 

Медики наголосили, що у час пандемії роботи стало значно більше, а натомість не отримували вони грошей взагалі. За квітень та травень працівникам не виплатили нічого, у червні вони заявили, що звільняються.

 

"Лікарня ніби є, але лікарні немає. Люди ходили 2 місяці на роботу, зарплати не платили. Національна служба здоров'я України нам дала таке фінансування – жах", – розповіла колишня лаборантка Леся Куликовська.

 

Головний лікар зазначив, що лікарня від НСЗУ у місяць отримує лише 3,5 тисячі гривень, повідомляє 24 канал.

 

"Укладено договір з НСЗУ, але тільки на амбулаторний прийом. Я посилав запит в НСЗУ, вони дали відповідь, що оплачують 100 пролікованих випадків", - пояснив в.о. директора Коропецької районної лікарні Степан Дворський.



Мешканці Коропця впевнені, що медзаклад потрібен, адже в населеному пункті живе понад 3 тисячі людей. До найближчої лікарні треба їхати майже годину бездоріжжям.

 

Люди готові навіть допомагати матеріально, аби лікарня працювала. "Звичайно, що потрібна лікарня. У нас є багато стареньких, які користувалися цією лікарнею", – запевнила місцева жителька Тетяна Кожен.

 

Однак для існування лікарні гроші потрібні весь час. У бюджеті місцевої громади, на жаль, таких коштів немає. Через боротьбу з COVID-19 в столиці переглянули фінансування громад.

 

"Лікарня дуже потрібна. Є тут такі населені пункти, що до Коропця 6 кілометрів, а до району – 35 кілометрів", – наголосив голова Коропецької селищної ради ОТГ Володимир Мельник.

 

Лікарі та місцеві жителі висловили сподівання, що центральна влада таки забезпечить фінансування місцевому медзакладу. Якщо кошти надійдуть, то медики готові повернутись на роботу.

 

Однак наразі вони готуються їхати на заробітки.

 

У Тернополі станом на 17 липня 2020 року зафіксували 2358 хворих на COVID-19. Варто зазначити, що одужало вже 1504 особи.