У Броварах масово тестують працівників дитсадків через спалах коронавірусу

10:35, 10.06.2020
У Броварах масово тестують працівників дитсадків через спалах коронавірусу

Вже є 13 офіційно підтверджених випадків,

В Україні вперше зафіксували спалах COVID-19 у дитячому садку "Калинка" в місті Бровари Київської області. Інфікованими виявилися і працівники, і діти, двох із яких довелося госпіталізувати. Діагноз COVID-19 підтвердили у 13 працівників. Серед захворілих – 9 дітей.

 

Першою занедужала вихователька. Сьогодні обстежують весь персонал, а садок закрили - принаймні до 20 червня, розповіла депутатка міської ради Броварів Вікторія Коваленко.

 

"У виховательки першої проявилися симптоми, вона недобре почувалася. У жінки взяли ПЛР-тест, який дав позитивний результат. Після цього почали тестувати всіх, хто мав контакт. Хто заніс першим – невідомо, тому що могла і дитина занести, бо, окрім двох госпіталізованих, у інших взагалі жодних симптомів не було", – сказала вона.

 

Депутатка запевняє, що всі садочки, включно з "Калинкою", на 100% забезпечені необхідними засобами захисту, а місцева влада постійно контролює дотримання адміністрацією дитячих закладів усіх санітарних норм:

 

"Щодо цього взагалі ніяких проблем чи питань немає. Загалом від епідемії не застраховане жодне місто, але перший випадок припав на наші Бровари", – додала Коваленко.

 

Зараз у місті проводять масове тестування працівників дошкільних установ. За результатами тестів можуть не тільки закрити дитячі садки, але і повернути жорсткий карантин.

 

Дитячий садок "Калинка", в якому зареєстровано спалах коронавірусної інфекції (COVID-19) вже не працює, а в міськраді обговорюють питання про закриття всіх дошкільних закладів.

 

“У нас вже 13 офіційно підтверджених випадків, кількість хворих працівників збільшилася до 4 осіб. Ще інфіковано 9 дітей, двоє з них, хлопчика і дівчинку відправили в обласну лікарню Боярки. У них була висока температура майже під 40 градусів, але вже зараз вони одужують, температура знизилася до 36,6 “, – повідомила депутат міської ради Броварів Вікторія Коваленко.

 

Водночас Коваленко повідомила, що на нараді 9 червня місцеві депутати обговорювали питання закриття усіх садочків у місті, але одностайного рішення поки немає.

 

"Питання щодо закриття садочків зараз відкрите, але поки вони працюють. Самі батьки просять не зачиняти всі садочки, адже для деяких це кричуще, їм потрібно йти працювати, а дітей залишити нікому", – пояснює вона.

 

Депутатка також розповіла, що сьогодні почали тестувати працівників усіх садочків у Броварах. Результати очікуються вже в найближчі декілька днів, і з огляду на кількість виявлених випадків, уже буде вирішуватися остаточно, чи закривати заклади дошкільної освіти.

 

Як заявив міський голова Броварів Ігор Сапожко, якщо будуть виявлені нові позитивні тести на коронавірус у працівників інших дитсадків, місто повернеться до жорсткого карантину.

 

"Тоді закриваємо не тільки дошкільні заклади, але й знову заборонимо спортивні заняття, релігійні заходи, роботу ТРЦ та інше. Загалом, повернемо все, як було до зняття жорстких обмежень", – сказав він.

 

Однак, це буде лише у тому випадку, якщо стане відомо про нові випадки захворюваності в дитсадках. Наразі ж, як зазначає міський голова, мова про закриття садочків не йде.

 

"Ми ж нікого не примушуємо відводити дитину у дитячий садок. На сьогодні 19 садочків по всьому місту відвідує 640 дітей, і це говорить про те, що є батьки, які не мають де залишити своїх чад, які працюють, і зараз питання закриття дошкільних закладів не стоїть", – пояснив він.



Додамо, за даними Центру громадського здоров’я, на ранок 10 червня в Україні 28 381 лабораторно підтверджений випадок COVID-19. Коронавірусна інфекція стала причиною смерті 833 чоловік, 12 769 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 525 нових випадків COVID-19.