Безкоштовні пологи: уряд обіцяє завершити другий етап медичної реформи

13:59, 06.05.2020
Безкоштовні пологи: уряд обіцяє завершити другий етап медичної реформи

Медреформа в Україні розпочалася у квітні 2018 року

Медична реформа буде продовжена та реалізована в повному обсязі.

 

Як інформує УМ, в цьому запевнив прем’єр-міністр Денис Шмигаль 6 травня під час засідання уряду.

 

"Медична реформа має дати результат, який принесе покращення в роботі медичного персоналу і який принесе конкретно якісний результат для нас всіх, для мешканців України, які можуть стати пацієнтами для нашої медичної системи. Тому ми говоримо про продовження і реалізацію в повному обсязі медичної реформи з корективами, які вніс сьогодні коронавірус в те, що ми бачимо як працює медична система, які потреби медичної системи сьогодні є. І що саме важливе ми не хочемо втрачати жодного лікаря. Сьогодні кожен лікар є важливим", – заявив він.    

 

Нагадаємо, 4 травня президент Володимир Зеленський у відеозверненні закликав міністра охорони здоров’я Максима Степанова, голову профільного комітету Верховної Ради Михайла Радуцького та головного санітарного лікаря Віктора Ляшка запропонувати шляхи вирішення проблем, що виникли в результаті запровадження другого етапу медичної реформи.

 

Шмигаль доручив розібратися у питанні медичної реформи очільнику МОЗ Максиму Степанову.

 

"Повторюю, не зупиняючи медичну реформу", – сказав йому він.

 

Також прем’єр-міністр розповів, що "кошти нашого найбільшого платника податків – НАК "Нафтогаз" – напряму підуть на будівництво приймальних відділень (лікарень) у всій Україні.

 

"Ми говоримо про проект на щонайменше 6 млрд грн", - зазначив Шмигаль.

 

Він уточнив, що це буде реконструкція 210 приймальних відділень в опорних лікарнях та наповнення їх новим сучасним обладнанням за новим єдиним стандартом.

 

Нагадаємо, медреформа в Україні розпочалася у квітні 2018 року. На першому етапі українці обирали сімейного лікаря й підписували з ним декларацію.
 

 

Другий етап реформи мав стартувати 1 липня 2019 року, але його запуск перенесли на 1 квітня 2020 року. На цьому етапі в Україні почали надавати 27 пакетів безплатних медичних послуг.



Під час аудиту системи охорони здоров'я приблизно 1 тис. лікарень в Україні заявила про дефіцит фінансування, повідомив 22 квітня міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Він зазначив, що "в зоні особливого ризику" – протитуберкульозна служба, психіатричні лікарні, екстрена медична допомога і спеціалізовані медичні напрями.

 

Водночас, 5 квітня низка депутатів заявила, шо керівництво держави вирішило скасувати другий етап медичної реформи. Детальніше читайте у матеріалі УМ "Безкоштовних пологів не буде".