Парад Незалежності у Києві і Одесі: фоторепортаж

15:03, 24.08.2021

Парад з нагоди відзначення 30-річчя Незалежності України відбувся на головній вулиці столиці – Хрещатику, а згодом і на річці Дніпро в межах Києва. Паралельно військово-морський парад відбувся в Одесі.

 

Як це було, зафіксовано у світлинах багатьох фотокорів, передає Україна молода.

 

На Хрещатику крокували українські та іноземні військовослужбовці.

 

Проїхала бойова техніка, а в небо, серед іншого, піднялася українська “Мрія” – найпотужніший у світі літак Ан-225.

 

 

Крокування піших колон відкривав зведений підрозділ сил безпеки і оборони України.

 

За ним слідували ветерани Антитерористичної операції й операції Об’єднаних сил на Сході України. Багато з тих воїнів, які крокували сьогодні Хрещатиком нагороджені відомчими та державними відзнаками за відвагу в боях із російським агресором.

 

 

Тільки від Збройних сил України Хрещатиком та Майданом Незалежності пройшли понад 20 парадних розрахунків. Загалом у параді взяли участь 36 розрахунків.

 

Також парадним кроком пройшли 300 жінок-військовослужбовців. Як бачимо жінки марширували у зручному взутті після скандалу з підборами, який розгорівся у липні. 

 

 

У військовій ході взяли участь й представники країн-партнерів: американські військові зі Спільної багатонаціональної навчальної групи-Україна (JMTG-U), представники Литви, Польщі, Латвії, Чехії, Фінляндії, Словаччини, Українсько-Польсько-Литовської бригади.

 

Слідом за колонами військових країн-партнерів України, Хрещатиком проїхала бойова техніка. Майже 90% техніки, яку можна побачити на параді, – це новітні зразки.

 

 

Серед військової техніки українського виробництва – бронеавтомобілі “Козак-2”, “Козак-2М1”.

 

Хрещатиком пройшли бойові машини реактивної артилерії “Град” та реактивна система залпового вогню “ВІЛЬХА”.

 

 

Також глядачі побачили гаубиці 2А36 “ГІАЦИНТ-Б” і 2А65 “МСТА-Б”.

 

Серед бойової техніки - самохідна пускова установка оперативно-тактичного ракетного комплексу “САПСАН”, береговий ракетний комплекс РК-360МЦ “Нептун”, самохідні вогневі установки “БУК-М1”, зенітний ракетний підрозділ, озброєний комплексом С-300ПС, і наземна рухома завадозахищена радіолокаційна станція П-18 “Малахіт”.

 

Спеціалізовані бронеавтомобілі “Варта” з переносними протитанковими ракетними комплексами Javelin проїхали головною вулицею країни.

 

 

Також Хрещатиком проїхали комплекси радіоелектронної боротьби “БУКОВЕЛЬ”, тактичні мобільні системи пеленгації “ТіСіАй-903-2”, тактичні бойові колісні машини “Онцилла”, бронетранспортери БТР-4К, БТР-4Е, БТР-3ДА, мобільні мінометні установки “БАРС-8”, бойові машини піхоти БМП-1 ТС і підрозділ панцирників Т-64БМ2, які очолить основний бойовий танк “Оплот”.

 

 

Наприкінці урочистого параду над столицею пролетіла авіація.

 

Зокрема, винищувачі МіГ-29 з сигнальними ракетами та димами кольору Державного Прапора України завершили парад.

 

 

Згодом вперше за роки незалежності України на річці Дніпро поблизу Київського річкового вокзалу пройшла демонстрація спільних дій сил сектора безпеки і оборони держави.

 

Близько 20 катерів Військово-морських сил ЗСУ, Державної прикордонної служби України, Національної поліції і Державної служби України з надзвичайних ситуацій взяли участь у святковому параді.

 

Глядачі побачили висадку груп спеціального призначення і десанту на узбережжі із залученням швидкісних катерів Willard і БТР-80.

 

 

До заходу також була залучена морська авіація ВМС, авіація Повітряних сил і армійська авіація Сухопутних військ ЗСУ.

 

Зокрема, відбувся проліт літаків Су-25, вертольотів Мі-8 і Мі-14ПЧ. Завершиться дійство проходженням буксирів із фонтанування і катерів комунальної аварійно-рятувальної служби, яхт і катерів яхт-клубів Києва.

 

Тоді як в Одесі відбувся військово-морський парад, в якому взяли участь близько двадцяти бойових кораблів, катерів і суден ВМС та ДСНС України, а вулицями "морської столиці" пройшли святковою ходою ветерани війни й жителі міста, що несли стометровий прапор України і портрети загиблих захисників Вітчизни.

 

У парадному строю, який очолили десантний корабель "Юрій Олефіренко", патрульні катери ВМС "Старобільськ" і "Слов’янськ", пройшли перед тисячами одеситів на набережній "Ланжерона" від Великого Фонтану до Воронцовського маяка близько двадцяти кораблів, катерів і суден ВМС, ДПСУ та Морської пошуково-рятувальної служби. В тому числі середній розвідувальний корабель "Сімферополь", артилерійські катери, корабель забезпечення "Балта", кораблі морської охорони ДПСУ "Миколаїв" та "Павло Державін".

 

 

Їх супроводжували гелікоптери Мі-8МСБВ зі складу 10-ї бригади морської авіації, які висадили безпарашутним способом поряд з "Ланжероном" групу спецпідрозділу бойових плавців.

 

Десантний корабель "Юрій Олефіренко" випустив через носову апарель четвірку бронетранспортерів морської піхоти, супроводжуючи висадку холостими залпами з гармат і постановкою димової завіси. Бронетранспортери пройшли пів кілометра морем, а потім піднялись на узбережжя.

 

Відпрацювали показові елементи застосування сил і засобів ланки винищувачів Су-27 зі складу 831-ї бригади тактичної авіації, продемонстрували фігури пілотажу пілоти літаків Ан-26 та легкомоторної авіації, а також пройшли уздовж узбережжя чотири кораблі країн-партнерів.