Біля Люботина на Харківщині обстріляли автобус: стрільців затримано, фото

08:09, 28.08.2020

Група молодиків на автомобілі заблокували рух мікроавтобуса з представниками громадської організації «За життя», а потім обстріляли його на трасі Київ-Харків поблизу міста Люботин Харківської області у четвер ввечері.

 

Троє людей отримали поранення, а ще один — черепно-мозкову травму. Нападники ж втекли з місця події на авто, втім, згодом були затримані поліцією.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомила поліція Харківської області в ніч на п’ятницю.

 

Деталі розповів також заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

 

За даними поліції, поблизу Люботина молодики на авто заблокували бус, змісили його зупинитися, а потім вийшли з легковика і з травматичної зброї обстріляли мікроавтобус.

 

 

Наразі у операційних Харківській лікарні швидкої та невідкладної допомоги ім. Мещанінова перебувають троє постраждалих внаслідок стрілянини на трасі поблизу міста Люботин.

 

Поліція Харківщини відкрила два кримінальних провадження за статтями "хуліганство" та "замах на вбивство двох і більше осіб з хуліганських спонукань, вчинено за попередньою змовою групою осіб".

 

Президент Володимир Зеленський вже похвалив поліцію за швидку реакцію.

 

«По-перше, суспільство має згадати що в державі є поліція і є закон. А громадянин – отримати відчуття захищеності. Ані належність до певних політичних сил, ані прихильність до різних ідеологій, віросповідань, поглядів тощо, якщо це не заборонено законодавством, не повинні бути виправданням злочинів. По-друге, саме безкарність породжує вседозволеність, а отже, розслідування у таких справах повинно відбуватися якомога швидше, а суди повинні ухвалювати рішення, керуючись виключно буквою Закону, а не політичною кон’юнктурою», - заявив глава держави.

 

За його словами, «ми не повинні допустити повернення до «лихих 90-х» із зухвалими розбірками на вулицях».

 

 

Тоді як Антон Геращенко стверджує, що на трасі стався конфлікт між двома групами прихильників різних політичних сил: «Політичним партіям і взагалі кому б то не було Конституцією України заборонено мати будь-які силові формування. Право на законне застосування сили є тільки у держави».

 

Заступник міністра МВС додав, що Нацполіція «буде жорстко і принципово реагувати на будь-які силові провокації від якої б політичної сили вони не виходили». Відтак, всіх винних до застосування насильства, яких затримали у Красноградському районі Харківщини, притягнуть до кримінальної відповідальності.

 

Першим про обстріл повідомив народний депутат від фракції «Опозиційна платформа — За життя» Ілля Кива. Мовляв, автобус розстріляли представники полку «Азов» та «Національного корпусу». В автобусі, за його словами, були 22 члени громадського руху «Патріоти — За Життя».

 

Тоді як представники «Азову» та «Нацкорпусі» заявляють, що не причетні до цього інциденту, бо «зараз виконують бойові завдання на фронті».

 

«Національний корпус не має відношення до цієї ситуація, я думаю, як і полк «Азов», який зараз перебуває на передовій. Ми як партія готуємося до виборів і на цьому все. Водночас я впевнений, що та ситуація, яка сталася на трасі, — це наслідок дій самих «Патріотів — За життя» Іллі Киви», — сказав у коментарі «Громадському» заступник начальника центрального штабу партії «Національний Корпус», ветеран полку «Азов» Владислав Соболевський.

 

Представники організацій закликали правоохоронців «затримати Іллю Киву та розслідувати його причетність до організації терористичного акту на трасі Київ-Харків».

 

Як повідомляла "УМ", у квітні слідчі прокуратури оголосили підозру в умисному заподіянні важкого тілесного ушкодження скандально відомому народному депутатові від «ОПЗЖ» Іллі Киві. Йдеться про напад Киви на чоловіка у ресторані «Моссо» в центрі Києва.