Терорист Кривош відпустив заручників і здався у Луцьку, відео

22:49, 21.07.2020

Співробітники СБУ і Нацполіціїї затримали терориста Максима Кривоша, який захопив у заручники 13 пасажирів рейсового автобуса в центрі Луцька.

 

Затримання відбулося у вівторок пізно ввечері, близько 21.45. Перед тим терорист погодився відпустити людей, вийшов із автобуса, ліг на асфальт і здався.

 

Як інформує «Україна молода», спершу про це повідомило керівництво СБУ і МВС у соцмережах.

 

 

Пізніше заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко під час спільного брифінгу керівництвом силових структур, заявив, що Кривош нібито погодився відпустити усіх заручників після того, як президент Володимир Зеленський виконав його вимогу.

 

«Домовленість: президент провів із ним перемовини. Відпустили трьох людей, після цього президент опублікував пост, після цього були випущені інші люди. Така була домовленість, довга розмова була, але вийшли на таке», — сказав Тимошенко.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков одразу уточнив, що зловмисник вийшов з автобуса після того, як з ним домовилися: «Він вийшов із машини після того, як домовився з нами. Вийшов, після нього вийшов генерал Коваль і ще два наших співробітники. Його затримали бійці Служби безпеки і забезпечили заходи безпеки. Після цього вийшли заручники, і їх провели сюди».

 

У СБУ додають, що терориста заримували бійці Центу спеціальних операцій «А» СБУ («Альфа») спільно з Нацполіцією. За даними спецслужби, чоловік, ідентифікований як Максим Кривош, «пропагував екстремістські погляди».

 

Серед заручників ніхто не постраждав, наголосили у відомстві.

 

Міністр МВС Арсен Аваков і його заступник Антон Геращенко також оприлюднили  відео, на якому поліцейські супроводжують звільнених пасажирів автобусу. А також запостили фотографії, на яких видно терориста, що лежить обличчям в асфальт, і БТР біля автобусу.

 

 

Правоохоронцям також вдалося уникнути жертв серед мирного населення.

 

Пізніше Геращенко опублікував відео, на якому лучани скандують силовикам: «Молодці!».

 

У свою чергу, президент Володимир Зеленський привітав українців із успішним звільненням заручників у Луцьку.

 

«Вітаю всіх, хто весь день боровся за звільнення людей у Луцьку й фактично – за їхні життя. Ми всі переживали й стежили за розвитком подій, напрацьовували плани та змінювали їх з огляду на ситуацію. Життя людини – найважливіша цінність. Ми не втратили нікого. Сьогодні рідні та близькі можуть обійняти всіх, хто страждав день в автобусі під прицілом. Тероризму немає місця в жодній країні», - сказав глава держави.

 

До речі, Зеленський виконав умову терориста та записав відео з рекомендацією усім дивитися фільм «Земляни», 2005 року, як того вимагав терорист. Після того, як силовики затримали терориста та вивели заручників, відео зникло з Facebook-сторінки президента.

 

Нагадаємо, за пару годин до затримання терориста перший заступник глави Нацполіції Євген Коваль під час переговорів із терористом Максимом Кривошем, переконав його відпустити трьох заручників: літню жінку, підлітка і молоду вагітну жінку.

 

Як повідомляла «УМ», вранці 21 липня у центрі Луцька чоловік забарикадувався з заручниками в рейсовому автобусі «Берестечко – Краснилівка».

 

Справжнє ім’я терориста – Максим Кривош.