Максим Кривош з Дубно утримує заручників в автобусі у Луцьку, фото

15:36, 21.07.2020
Максим Кривош з Дубно утримує заручників в автобусі у Луцьку, фото

Центр Луцька перекрито озброєними силовиками. (Фото Reuters)

Терористом, який захопив заручників з числа пасажирів рейсового автобусу «Берестечко – Краснилівка» у центрі Луцька, виявився неодноразово судимий рецидивіст Максим Кривош, який у соцмережах зареєстрований під псевдонімом  «Максим Плохой».

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомив заступник міністра МВС Антон Геращенко у вівторок.

 

За його словами, 45-річний Кривош офіційно прописаний в Дубно, уродженець Оренбургської області РФ. Чоловік відсидів кілька термінів у місцях позбавлення волі, загалом провів за гратами близько 10 років. Саме там він і написав свою книгу «Філософія злочинця» (видавництво, яке її надрукувало, наразі перевіряють правоохоронці). 

 

За даними СБУ, в заручниках у терориста у Луцьку знаходиться приблизно 10 осіб, а не 20, як раніше припускали в МВС. Жителів Луцька просять для власної безпеки залишатись вдома чи на робочих місцях.Видання "Волинські новини" повідомляє, що Кривош часто бував у Луцьку, має там багато знайомих та навіть після виходу з в’язниці перебував у полі зору поліції. Зі слів людей, які його впізнали, чоловік справляв враження адекватної людини, щоправда дивакуватої. Він часто міняв номери телефонів і мало говорив про себе конкретної інформації.

 

Одразу після захоплення заручників у вівторок вранці у YouTube з’явилося відеозвернення користувача «Максим Плохой», в якому він позує з автоматом у якомусь приміщенні, що свідчить про те, що відео було записано наперед.

 

                                                    Максим Кривош, він же "Максим Плохой". 

 

Терорист вимагає у найвищого керівництва держави опублікувати на своїх сторінках у соцмережах відеозвернення, де вони визнають себе «терористами в законі».

 

Серед осіб, яких згадав у своїх вимогах терорист, опинилися президент Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, міністр оборони, голова СБУ, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, глави церков України (Філарет, Епіфаній, Онуфрій, Святослав Шевчук, Ахмед Тамім та інші), голови Конституційного Суду України, Верховного Суду та Вищої Ради правосуддя, а також відомі політики та олігархи (Петро Порошенко, Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, Віктор Пінчук та Віктор Медведчук).

 

 

Станом на 15.00 Twitter і YouTube заблокували акаунти Максима Плохого, який у Луцьку захопив рейсовий автобус із пасажирами.

 

Перед тим терорист вимагав, щоб на місці утримування заручників обов’язково були журналісти.

 

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що найважливіше у ситуації з терористом у Луцьку, який захопив автобус, - зберегти життя людей. Президент Володимир Зеленський запевняє, що тримає під особистим контролем перебіг подій у Луцьку.

 

Як повідомляла "УМ", міністр внутрішніх справ Арсен Аваков прибув до Луцька і доповідає керівництву держави про стан справ із місця подій.

 

За даними заступника глави МВС Антона Геращенка, особа, яка захопила заручників, зателефонувала о 9.25 поліції і представилася, як Максим Плохой. Терорист  стверджує, що замінував автобус і заклав бомбу ще десь у місті.

 

Вже близько 10:10 у центрі пролунала автоматна черга. На вікнах автобуса видно сліди від куль. Через годину після пострілів стало відомо, що терорист прикував людей наручниками до крісел в маршрутці.