Запуск Crew Dragon відбувся з другої спроби, відео

23:09, 30.05.2020

Компанія Ілона Маска SpaceX разом з NASA успішно запустили космічний корабель Crew Dragon  з двома астронавтами Дугласом Герлі та Робертом Бенкеном з другої спроби з мису Канаверал (штат Флорида, США) у суботу, 30 травня о 22:22 за київським часом.

 

Як передає «Україна молода», відео успішного старту корабля, який попрямував на Міжнародну космічну станцію (МКС), транслював youtube-канал NASA в ніч на неділю.

 

Ракета-носій Falcon 9 здійняла в небо Crew Dragon близько 22:20 за київським часом.

 

Перший ступінь ракети відділився приблизно через три хвилини після старту, а приблизно на 10-ій хвилині польоту він, як і планували, повернувся на спеціальну платформу SpaceX в Атлантичному океані.

 

Корабель продовжує рух до МКС самостійно, використовуючи власні двигуни. Орієнтовно, цей шлях займе трохи менше доби – близько 19 годин. Екіпаж пілотованої місії зможе потрапити на борт МКС вже 31 травня.

 

Другий ступінь згорить в атмосфері. Після його відділення Центр керування польотами та екіпаж привітали одне одного з успішним запуском.

 

Запуск Crew Dragon відбувся з другої спроби. Як повідомляла «УМ», спершу його планували на вечір 27 травня, але через грозовий фронт виліт скасували за 17 хвилин до старту.

 

Астронавти 49-річний Роберт Бенкен і 53-річний Дуглас Герлі почуваються добре. У космосі вони здійснять останні випробування дітища компанії SpaceX, які дозволять переконатись, що Crew Dragon - безпечний для людей космічний транспорт.

 

Астронавти проведуть на станції від 30 до 110 днів, а сам корабель Crew Dragon, за планами, незабаром поверне на Землю інших астронавтів, що перебувають на МКС.

 

 

Для Сполучених Штатів це без перебільшення історична подія. Вперше людей у космос запустила приватна компанія.

 

                                          Ілон Маск радіє старту корабля Crew Dragon

 

Крім того, вперше за дев'ять років американці відправили на Міжнародну космічну станцію своїх астронавтів самостійно. З 2011 року США доводилося купувати місця на російських кораблях "Союз".

 

Це не лише било по міжнародному іміджу США як космічної держави, але й коштувало країні чималих грошей. Останнім часом вартість відправки лише одного астронавта на "Союзі" складала близько 90 млн доларів - приблизно у чотири рази більше, ніж 10 років тому.

 

Послуги SpaceX значно дешевші - всього 55 млн доларів за місце.

 

У кораблі Crew Dragon усе зроблено за останнім словом техніки - на контрольній панелі сенсорні екрани замість кнопок, у астронавтів елегантні комбінезони замість неоковирних скафандрів. Також в кабіні - зручні сидіння та клімат-контроль.

 

Та головне те, що ракета-носій після запуску повернеться на землю, а потім її зможуть використати знову. Що дозволить значно здешевити космічні перельоти.

 

Якби щось пішло не так, на кораблі б спрацювала система перерваного польоту. Завдяки якій капсула з астронавтами має відділитися від корабля та приземлитися на парашуті в Атлантичному океані.

 

За словами очільника NASA Джима Брайденстайна, станом на 1:00 30 травня не було рішення щодо запуску Crew Dragon в суботу.

 

NASA не розбробляла новий корабель для польотів на МКС, а оголосила конкурс серед приватних компаній - у 2014 році у ньому перемогли Boeing і Space X.

 

При цьому, тестовий політ Starliner, який розробила Boeing, був невдалим, натомість тестовий запуск Сrew Dragon від Space X пройшов успішно.

 

У березні 2019 року відбувся перший політ Crew Dragon до МКС - випробувальна місія SpaceX Demo-1. Корабель доставив продукти на станцію і повернув потрібні вантажі на Землю. Замість астронавтів на борту знаходився манекен в скафандрі.