Пожежа під Овручем охопила шість лісгоспів і палить села, відео

12:00, 18.04.2020

Прокуратура  Житомирщини відкрила кримінальне провадження і розпочала досудове розслідування за фактом масштабної пожежі, яка охопила шість лісгоспів та знищила майже 40 будинків в Овруцькому районі на півночі області.

 

Пожежа почалася вдень 16 квітня, рятувальники продовжують боротися з вогнем і 17 квітня.

 

Про це повідомляє «Україна молода» у суботу.

 

За даними голови Житомирській облдержадміністрації Віталія Бунечка, на півночі регіону горіло близько 4 тисяч гектарів лісу. Вогонь знищив та пошкодив 38 жилих та 43 нежилих будинків місцевих жителів.

 

"Локалізовуємо пожежі на півночі Житомирщини: сьогодні було знищено десятки людських домівок та охоплено вогнем близько 4 тисяч гектарів лісу", - написав Віталій Бунечко у Facebook в суботу.

 

Ліквідувати вогонь намагається весь особовий склад ДСНС Овруцького району. Долучились також екіпажі з сусідніх районів і працівники лісгоспів з усією наявною протипожежною технікою. Також для приборкання вогню використовується авіація – 3 літаки АН-32П та спеціальна військова техніка ЗСУ – "БАТ-2".

 

Маштабні пожежі тривають на території 6 лісництв Овруцького району, додають у прокуратурі Житомирщини.  

«За даними слідства, пожежа розпочалась 16.04.2020 вдень, близько 12 години, від загорання сухої трави неподалік с. Рудня та розповсюдилася й на інші села – Острови, Дівошин, Журба, Магдин та Личмани Овруцького району, знищивши близько 40 будинків», - йдеться у повідомленні.

Крім того, вогонь перекинувся на лісові насадження, унаслідок чого виникли пожежі у ДП «Словечанський лісгосп АПК», ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство, ДП «Словечанське лісове господарство» ДП «Овруцьке лісове господарство».

 

Зазначається, що розпочате досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом знищення вогнем лісових масивів на території Овруцького району (ч. 1 ст. 245 КК України).

 

Наразі встановлюється остаточна кількість постраждалих від пожежі садиб, сума завданих збитків та площі згоряння лісових насаджень. Найбільшої шкоди вогонь приніс жителям сіл Нижня Рудня, Острови, Магдину та Личмани. Близько 50 осіб евакуювали до сусідніх сіл, зокрема, до села Гладковичі.

 

"Потерпілі забезпечені харчуванням та місцем для ночівлі, проте сильний вітер сприяє захопленню нових площ вогнем", – стверджує пан Бунечко.

 

На місці подій працює перший заступник голови Житомирської ОДА Володимир Федоренко, який координує роботу обласного оперативного штабу для координації дій з організації виконання заходів протидії пожежам у природних екосистемах області.

 

Також на півночі Житомирщини намагаються загасити горіння лісової підстилки на території Виступовицького та Бережестського лісництв.

 

Відомо, що на території Виступовицького лісництва поблизу с. Рудня та с. Виступовичі площа пожежі становить близько 2 тисяч га. Тоді як на території Бережестського лісництва поблизу с. Бережесть площа пожежі становить близько 700 га.

 

Для локалізації пожеж 17 квітня застосовували методи пуску зустрічного вогню (відпал), оборювання та проливання осередків.

 

Як повідомляла «УМ», на півночі Житомирщини охоплено вогнем дев’ять лісгоспів.

 

Вітер приніс дим від пожеж на вулиці Києва і столичного передмістя. Через це, згідно зі світовим рейтингом за індексом якості повітря QIAir, Київ вже дві доби поспіль упевнено посідає перше місце у світі за рівнем забруднення повітря і випереджає міста, які традиційно вважалися найбруднішими у світі.