Нижньодністровський національний парк палає на Одещині, фото

08:03, 02.04.2020

Масштабна пожежа триває вже добу на території Нижньодністровського національного природного парку у Білгород-Дністровському районі Одеської області.

 

Про це повідомляють управління ДСНС у Одеській області, екологи Нижньодністровського парку і місцеві мешканці у соцмережах.

 

Пожежа почалася в ніч на середу, 1 квітня. Станом на ніч четверга, 2 квітня рятувальникам не вдалося добратися до осередків займання через відсутність під'їздних шляхів до них.

 

 

«1 квітня о 07:42 до служби порятунку 101 надійшло повідомлення про загорання сухої водно-болотяної рослинності поблизу автошляху Одеса – Рені на території Нижньодністровського національного природного парку. У зв’язку з відсутністю під’їздних шляхів до осередків загоряння рятувальники проводять моніторинг обстановки та гасіння пожежі на доступних ділянках місцевості. Площа пожежі наразі становить приблизно 9 гектарів», – повідомили в управлінні Держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області у середу ввечері.

 

 

За даними рятувальників, загрози населеним пунктам немає. Дивує, що до ліквідації масштабної пожежі було залучено лише 2 одиниці основної пожежної техніки та 10 чоловік особового складу.

 

Водночас адміністрація самого парку повідомляє наступне: «Сезон тиші 1 квітня у дельті Дністра почався не з зустрічі птахів і весняних фенологічних спостережень, а з жорстокої та злої пожежі. Займання відбулося ще вночі, у районі 43-45 км траси Одеса – Рені. Вранці полум’я вже стіною рухалося на південь, у напрямку до човнової станції, що на правому берегу річки, навпроти села Маяки. Близько 13:00 горіло у кількох осередках, вздовж Старого Турунчука та вздовж траси. Працівники Нижньодністровського НПП повідомили ДСНС і власними силами намагалися загасити вогонь. Але ні їм, ні прибулим пожежним це не вдалося. Вигоріли великі площі».

 

 

Зауважимо, що Нижньодністровський національний природний парк в Одеській області займає площу в понад 21 тисячу гектарів, є природоохоронною територією.

 

В ніч на четвер у національному природному парку повідомляли, що за Дністровським лиманом досі видно заграву.

 

Це підтверджують і користувачі Facebook  у коментарях під постами парку опівночі. За словами, окремих мешканців міста Овідіополь вони бачили полум’я в районі лиману і це жахливе видовище.

 

 

Працівники парку додають: «Зовсім поряд з палаючими заплавами, на зеленому майданчику біля маяківського моста нас зустрів лелека. Серед людської біготні, невпинного руху вантажівок, чорних згарищ, які залишилися від заростів очерету, цей птах усім своїм виглядом намагався нагадати, що у природу прийшов сезон тиші. Але тупих двоногих істот, які із власних інтересів систематично підпалюють куточки природи по всій країні, об’явами та попередженнями не зупинити».

 

Представники природнього парку переконані, що тільки спільні дії працівників ПЗФ з представниками поліції, ДСНС та волонтерами можуть зупинити цю біду.