Очікували «людину в скафандрі»: в Україну прибув літак з туристами з Китаю

16:33, 30.01.2020

Літак, який евакуював українців з китайського острова Хайнань через спалах коронавірусу, приземлився в аеропорту "Бориспіль".

 

Про це повідомляє hromadske з місця події.

 

 "З популярного у туристів міста Санья додому повернули 158 українців. Вони розповіли, що на острові немає паніки через розповсюдження коронавірусу у Китаї, хоча люди ходять у масках та викупили більшість товарів з аптек та магазинів".

 

Після приземлення у всіх пасажирів виміряли температуру. Інших перевірок не проводили.

 

«Класно! Здорово! Кльово! Ніякої паніки!», — український турист так описав відпочинок у Китаї, звідки його евакуювали через спалах у країні смертельного коронавірусу

Вбудоване відео
 
 

Туристи, з якими говорити журналісти, розповіли, що залишились задоволеними поїздкою та не бачили приводів для паніки. 

 

Деяких туристів здивувало, що після повернення у них лише виміряли температуру, а лікар, який це робив, навіть не був у масці, хоча очікували "людину в скафандрі".

 
 

«Усе чудово, ніякої паніки, звичайний відпочинок», — український турист розповів про повернення з Китаю, де нині борються з уханським коронавірусом. Перших 158 українських туристів сьогодні евакуювали з КНР.

 

Вбудоване відео
 

За словами українців, рейс для евакуації особливо не відрізнявся від звичайного.

 

Відзначається, що на острові Хайнань закрили парки, скасували екскурсії, а ціни в регіоні зросли.

 

На брифінгу в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я України Ігор Кузін нагадав, що на літаках почали роздавати опитувальники для пасажирів, які прямують з Китаю прямими рейсами. Ці опитувальники збираються і роздаються пасажирам за півгодини до приземлення судна.

 

Вся інформація збирається на рівні лабораторного центру. Після цього, у випадку необхідності, таких паціентів можна буде обдзвонити, щоб повідомити про профілактичні заходи, які вони мають застосовувати.

 

"На сьогоднішній день було застосовано таке анкетування, або збір такої інформації, з двох повітряних суден, і це сумарно близько 400 осіб разом з членами екіпажу", - заявив очільник ЦГЗ.

 

Як повідомляла УМ, уряд створив гарячу телефонну лінію для консультацій між лікарями щодо коронавірусу

 

Коронавірус, що поширюється з китайського Уханя (провінція Хубей), у всьому світі вразив уже 7 783 людини. Від початку поширення нового вірусу зафіксовано 170 смертей.

 

Симптоми коронавірусу можуть з'явитися найраніше через 2 дні після зараження, найпізніше – через 14. Тобто хворий може два тижні бути заражений, але не підозрювати про свою хворобу.