Володимир Чаплинський: Героя Майдану убили біля намету, який він поставив сам (відео)

08:11, 21.02.2019

Герой Майдану Володимир Чаплинський мав новорічну традицію: щороку вони з дружиною одягалися в костюми Діда Мороза та Снігурочки й ходили вітати родичів, друзів та сусідів. Розказує дружина Героя - Світлана Чаплинська. Та ось уже п’ятий рік його роль виконує інший.

Жінка досі ледь стримує сльози, коли мова заходить про той час, коли вона втратила чоловіка. 20 лютого 2014 року Володимир Чаплинський загинув на вулиці Інститутській від кулі снайпера. Той влучив чоловіку прямісінько в шию.

Світлана Чаплинська розказала: уперше Володимир поїхав на Майдан на початку грудня - після побиття студентів. Він сказав, що настав час встати з колін.

Хоча він не був на боці прихильників Європейського союзу, та вирішив підтримати людей, які вийшли на протест.

На київському Майдані проводив усі вихідні. Але не записувався в жодну сотню. Переважно чергував ночами, охороняючи протестувальників від “тітушків”.



Потім знайшов однодумців серед людей, з якими стояв на барикадах. Разом вони поставили власний намет. Недалеко від цього намету Володимир і помер.

Із 18 лютого 2014 року Світлана Чаплинська дзвонила Володимиру щодві години. На запитання, коли повернеться, він незмінно відповідав: людей мало. І залишався нести варту.

Коли Володимир перестав виходити на зв’язок, Світлані довелося самій їхати до Києва. Не маючи жодної інформації про те, як помер її чоловік, вона сама розшукувала свідків та активістів, з якими Володимир жив в одному наметі. Ці дані згодом передала до прокуратури.

Світлана Чаплинська залишилась сама з двома дітьми: молодшою донькою та старшим сином, якого теж звати Володя.

“Пройшло три роки і він взяв батьків костюм Діда Мороза. Пішов привітав дітей загиблих АТОвців”, - не стримуючи сліз розказує Світлана Чаплинська у відео, знятому в рамках проекту “Характери гідності”.

Відео до 5-ти роковин тих подій записали спільно Національний музей Революції Гідності та організація "Родина Героїв Небесної Сотні".



44-річний Володимир Чаплинський працював на Київському картонно­паперовому комбінаті в місті Обухові. Там займався монтажем обладнання.

А ще мав численні захоплення: любив займатися карате, обожнював читати та не уявляв свого життя без туризму та автоперегонів. Займав призові місця в гонках, які проводив клуб BMW.

Дивіться також, яким був сотник з Івано-Франківщини Сергій Дідич; за що "тітушки" посеред вулиці застрелили журналіста В'ячеcлава Веремія; чому учитель математики з Новояворівська Роман Варениця пішки йшов на Євромайдан, де загнув; як у Небесній сотні опинився неповнолітній студент Назар Войтович; та історію Устима Голоднюка зі Збаража, який приїхав на Майдан, щоб добитися справедливості.