Роман Варениця: учитель з Новояворівська пішки йшов на Майдан, де загинув (відео)

09:34, 20.02.2019

“Завжди кажу: добре тоді, коли діти перевершують батьків. Тут якраз такий момент є”, - матір загиблого 20 лютого 2014 року на Майдані Романа Варениці - Ганна згадує сина у школі. До Євромайдану Роман Варениця працював учителем у найбільшій школі на Львівщині.

Коли 18 лютого 2014 року Варениця вирішив їхати на Майдан, то зізнався в цьому лише їй - своїй мамі. Та й то, коли вже сидів у автобусі до Києва. Ганна Варениця дуже бідкалася, що він не взяв із собою ні теплого одягу, ні їжі.

Разом з Романом до Києва виїхали сімдесят осіб. Та на під’їзді до столиці їх зупинили працівники ДАІ. Того дня вони отримали вказівку блокувати в’їзд автобусів у місто.

У дні ті дні лютого міський транспорт ходив з перебоями, тож до Майдану Роману Варениці довелося йти пішки. Там одразу ж записався в сотню.

20 лютого 2014 року Роман Варениця разом з іншими хлопцями із сотні пішов на вулицю Інститутську. Коли почали свистіти кулі, Роман сховався за деревом. Товариш по сотні дав йому в руки щит, та за кілька секунд снайпер розстріляв Романа Вареницю.

Останні хвилини життя Героя Небесної Сотні потрапили на відео очевидців. Через кілька днів ці кадри в інтернеті знайшов рідний брат Романа - Віктор Варениця.

Їхня матір Ганна Варениця думками повертається у ті часи, коли її Роман ще вчителював. Каже, він був педагогом і його учні це цінували. Спогадами про сина вона поділилася у відео, знятому в рамках проекту “Характери гідності”.



Відео до роковин тих подій зняли спільно Національний музей Революції Гідності та організація "Родина Героїв Небесної Сотні".

Зокрема, яким був сотник з Івано-Франківщини Сергій Дідич.

Історію журналіста В'ячеслава Веремія, якого убили "тітушки" за спробу зробити фото.

Та про що мріяв убитий волинянин Василь Мойсей.


Як у Небесній сотні опинився неповнолітній студент Назар Войтович.