У Швеції показують, як пропаганда Сталіна призвела до Голодомору українців

12:43, 19.11.2017
У Швеції показують, як пропаганда Сталіна призвела до Голодомору українців

У столиці Швеції Стокгольмі проходить виставка "Пропаганда - будьте обережні", яка розповідає про пропаганду під час існування тоталітарних режимів. у тому числі про те, як сталінська пропаганда спочатку призвела до Голодомору, а потям змогла замовчувати дані про жертв десятиліттями.

Про це "Україні молодій" розповіла Наталія Мурашко.

"Гуляючи вуличками історичного центру Стокгольма, випадково натрапила на виставку "Пропаганда". Спочатку хотіла пройти осторонь, проте, слова "Ленін" та "Сталін" на вітрині поза межами України виглядали дивно", - говорить Наталія та відзначає, що виставка - просвітницький захід для тих, організований за підтримки місцевої влади.

Мета виставки - роз’яснити відвідувачам, що собою являє пропаганда, наскільки людина схильна їй піддаватися, ілюстровані приклади пропаганди в Німеччині на СРСР, а також показати наслідки негативного впливу пропаганди на суспільство.

"Найбільше мене вразило те, що другий поверх виставки повністю відведено "діяльності" Сталіна, виставлено стенди де описано та показано фото наслідків сталінської пропаганди, таких жахливих сторінок в історії, як Гулаг, "розстріляне відродження". Окремий стенд розповідає про болючі роки Голодомору 1932-1933 рр., хоча вказано лише 1933", - ділиться враженнями Наталія Мурашко.

"Відчула певну вдячність, що тут, за межами України знають і памятають про нашу трагедію, і доносять її до суспільства, як злочин радянської влади проти українського народу. Окрім інформаційних стендів, виставлена значима добірка книжок про злочини Сталіна, Гулаг, пропаганду в Радянському Союзі...і вражає, що ця тема тут насправді вивчається, більшість представлених праць справді об’ємні, а не брошури", - продовжує вона.

Виставка "Пропаганда - будьте обережні" організована на базі шведського органу публічної влади "Форум "Жива історія", який працює з питаннями толерантності, демократії та прав людини на основі вивчення злочинів проти людства.

"Форум "Жива історія", показавши принципи роботи пропаганди, прагне озброїти відвідувачів виставки критичним мисленням і надати інструменти виявлення маніпулятивних повідомлень в величезних потоках інформації. Прикладом масових маніпуляцій стала пропаганда тоталітарних режимів СРСР та гітлерівської Німеччини.


Фото Nataliia Murashko та Eva Häggmark.