Пам’ятник Богдану Ступці відкрили на Львівщині (фото)

07:44, 28.08.2017
Пам’ятник Богдану Ступці відкрили на Львівщині (фото)

До 76-ї річниці з дня народження  Богдана Ступки в його рідному селищі Куликів, що в Жовківському районі Львівщини, відкрили перший в Україні пам’ятник акторові не на місці поховання.

Про вшанування пам’яті видатного актора повідомляє Міністерство культури 27 серпня.

Відкриття погруддя відбулося біля музейної кімнати у Народному домі Куликова, яка почала працювати минулого року, на 75-ту річницю від дня народження актора.

Як зауважив під час церемонії міністр культури України Євген Нищук, надзвичайно важливо не лише зберігати пам’ять про видатного українця, але й продовжувати його високопрофесійний поступ.

"Неможливо оцінити втрату Богдана Ступки для української культури. Його вік дозволяв творити неймовірні театральні та кіно-образи, розповідати з гумором і мудрістю історії, передавати його досвід нам. Кожному, бо ми всі його учні. Саме тому це погруддя – знакове, до нього мають приходити діти, натхненні стати до творчої роботи, і поки житиме повага і продовжуватиметься його справа – житиме пам’ять, житиме сам Ступка", – сказав Нищук.

Серед присутніх – представники місцевої влади, близькі та друзі Богдана Ступки – односельчани, керівництво та актори рідного для нього Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької у Львові, а також син – Остап Ступка. Каже, втілення проекту стало можливим завдяки спільній роботі багатьох небайдужих.

“Ми повинні продовжувати працю, яку розпочали наші батьки. Я виріс у Куликові, це для мене рідне селище, я памятаю ці дні як ніби вони були вчора. І я дякую всім, хто допомагає нашій родині нести для люде цю пам’ять. Впевнений, і музей-світлиця тут в Народному Домі буде розширюватись, поповнюватись цікавими експонатами, тепер це вже наша спільна справа” – сказав син актора.

“Богдан Ступка був яскравим виразником акторської професії, акторів він називав “мудрі арлекіни” і, зізнаюсь, мені дуже бракує цього його почуття гумору. Воно було незабутнім – по відношенню до людей, до життя, до самого себе. Я знаю безліч наших спільних історій, які згадую з теплою посмішкою. Але найголовніше, що зробив Ступка - він вписав себе на скрижалі українського театрального мистецтва і це велика честь жити та працювати в один час з цим Генієм” – додає Народний артист, художній керівник Національного театру імені Марії Заньковецької Федір Стригун.

Святкування дня народження видатного актора розпочали веломандрівкою зі Львова до Куликова, де й народився український артист. По завершенні - у Народному домі Куликіва пройшов мистецький вечір-спогад "Зоряний політ Богдана Ступки".

Нагадаємо, Богдан Ступка народився 27 серпня 1941 року в смт Куликів. Видатний актор і лауреат Шевченківської премії помер 22 липня 2012 року. Герой України похований на центральній алеї Байкового цвинтаря.