Вкрадені в Італії світові шедеври демонструють у Києві

16:48, 13.06.2016
Вкрадені в Італії світові шедеври демонструють у Києві

Виставка «Врятовані скарби Італії» відкрилась у Національному музеї мистецтв імені Богдана і Варвари Ханенків у Києві. Унікальність експозиції полягає в тому, що там представлені 17 картин з музею Кастельвеккіо у Вероні, які були знайдені українськими правоохоронцями та прикордонниками.

Шедеври Рубенса, Пізанелло, Тінторетто, Белліні, Мантеньї, Карото та інших відомих майстрів, які українці збираються повернути італійцям, нині можуть побачити всі охочі.


Відкривав виставку в понеділок особисто Петро Порошенко, який вважає її символом відповідального ставлення України до культурної спадщини. При цьому президент нагадав, як у 2009 році в цьому ж музеї Ханенків італійські карабінери передали Україні артефакти часів Київської Русі, які потрапили контрабандою до Італії.

По завершенню слідства світові шедеври повернуться в італійський музей, запевнив глава держави. «Це є свідченням ефективної співпраці України та Європейського Союзу, України та Італії, а також тих дружніх стосунків та довіри, які є між нашими країнами», - сказав він.

Посол Італії в Україні Фабріціо Романо дтакож впевнений, що виставка ще більше зміцнить українсько-італійські відносини. За весь час існування відносин обох держав, культурна цінність цієї виставки є найбільшою, відзначив він.

А мер Верони Флавіо Тосі, який також був присутній на відкритті виставки в Києві, пообіцяв віддячити українцям за віднайдені цінності: відтепер усі музеї цього італійського міста стануть безкоштовними для українців.